Analiza impactului stării de urgență asupra mediului de afaceri brașovean
În perioada 3-9 aprilie 2020 Camera de Comerț și Industrie Brașov a consultat mediului de afaceri brașovean asupra impactului pe care starea de urgență, instituită pe teritoriul României pentru prevenire a răspândirii virusului COVID-19, îl are asupra activitățiilor economice.
Analiza s-a realizat printr-un chestionar online pus la dispoziția agenților economici din județul Brașov, iar eșantionul pe baza căruia s-a realizat aceasta este unul reprezentativ, de sute de companii din diverse domenii de activitate (industrie, comerţ, serviciifinanciare, transport, agricultură, energie, confecţiiși IT).
Concluziile analizei sunt următoarele:
Din punct de vedere al vechimii societăților respondente, din fiecare domeniu, s-a observat că predomină categoria companiilor cu peste 10 ani de experiență pe piața românească.Analizând dimensiunea companiilor respondente, majoritatea sunt companii mici sau microîntriprinderi, aspect care indică faptul că acestea sunt cele mai afectate pe perioada stării de urgență.
Companiile din domeniile de Servicii, Industrie sau Comerț, asupra cărora declararea stării de urgență a avut un impact imediat, au realizat cele mai multe solicitări de somaj tehnic pentru angajații lor, în special cele din domeniul HORECA. Se previzionează ca numărul companiilor care vor apela la șomaj tehnic să crească în următoarea perioadă. Totodată, au existat și societăți care au decurs la disponibilizări, însa într-un procent foarte mic față de societățile care au optat pentru șomaj, respectiv doar 3% dintre societățile respondente.
Rata disponibilizărilor și a șomajului s-a dovedit a fi mult mai scăzute în cadrul companiilor din domeniul Transporturilor, iar în domeniul Agriculturii sunt inexistente (raportându-ne strict la societățile respondente). Aceste cifre denotă faptul că domeniul transporturilor și al agriculturii sunt foarte importante pentru economie și societate, chiar și pe perioadă de criză.
Scăderea cifrei de afaceri și dificultățile la încasare, s-au dovedit a fi principalele efecte resimțite de companiile brașovene după instaurarea stării de urgență, mai precis, peste o treime din societăți au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri de peste 50% față de lunile anterioare.
Majoritatea companiilor consideră că efectele negative ale situației actuale, creată în contextul COVID-19, vor fi resimțite pe o lungă perioadă de timp, chiar de peste 1 an, industria estimând o revenire mai rapidă începând cu următorul trimestru. Soluția granturilor este considerată necesară și utilă de către 92% dintre companii, fiind așteptată lansarea unor programe cu finanțări nerambursabile în toate domeniile economice.
După finalizarea stării de urgență, pentru perioada post criză sanitară, principalele măsuri ale Statului pe care le-ar dori companiile respondente fac referire la scutirea contribuțiilor sociale și la opțiunea de finanțare a IMM-urilor, cu dobândă zero.
În urma analizei, putem constata că întreaga economie la nivelul județului Brașov suferă o perioadă fără precedent, iar luarea unor măsuri eficiente sunt vitale pentru supraviețuirea multor agenți economici.
Activitatea comercială a unei companii contribuie la avuția națională prin generarea de valoare adăugată (venituri, profituri, taxe și impozite), iar societățile din județul Brașov, prin activitățile pe care le desfașoară, susțin o valoare adăugata semnificativă în economia românescă.
Analiza completă, împreună cu graficele aferente poate fi consultată online pe site-ul nostru la secțiunea Comunicate de Presă : http://ccibv.ro/comunicate-de-presa.
Este o situație care evoluează rapid, dar pe care continuăm să o urmărim îndeaproape, analiza fiind deschisă până la sfârsitul lunii aprilie 2020. Astfel, agentii economici din județul Brașov care nu au completat chestionarul, sunt invitați să o facă accesând site-ul www.ccibv.ro sau pagina de Facebook a Camerei de Comerț și Industrie Brașov. Noi rezultate vor fi publicate la începutul lunii mai 2020.
Părerea mediului de afaceri brașovean contează! Împreună putem învinge !