Asociația Culturală Artessentia organizează la Brașov unica Bienală de Arte Vizuale din sud-estul Transilvaniei
În perioada iulie-decembrie 2019, Asociația Culturală Artessentia implementează proiectul cultural ”Bienala de Arte Vizuale – Bienala Albastră, Hronicon” – un eveniment cultural care invită artiștii români și străini la transpunerea relației artelor plastic cu lumea cuvântului.
Bienala de Arte Vizuale – Bienala Albastră dorește să devină unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale naționale dedicate manifestărilor artistice din domeniul artelor vizuale, fiind primul eveniment de acest gen din Regiunea Centru dedicat artei contemporane și printre puținele de tip Bienală organizate în România. Proiectul este finanțat de Primăria Municipiului Brașov în cadrul Programului de finanțare proiecte culturale în anul 2019 și susținut prin punerea la dispoziția organizatorilor a spațiilor culturale și expoziționale aflate în subordinea autorității publice pe perioada evenimentului cultural.
Asociația Culturală Artessentia va încerca încă de la această primă ediție să ofere publicului un melanj cu înaltă ținută artistică de proiecte de artă vizuală reprezentative țărilor participante. Bienala Albastră ilustrează un dialog cultural cu lumea artei contemporane românești și internaționale, prin care să fie pus în valoare potențialul creator al artiștilor români și străini atât în context european, cât și în spațiul românesc.
Prima ediție a Bienalei Albastre – Bienala Internațională de Artă Vizuală din Brașov, va scrie o cronică a artelor vizuale contemporane, redefinindu-le. Tema lansată de curatorii evenimentului anul acesta, Victoria Țăroi (România) și Cristina-Angela Simion (Germania), este HRONICON (CRONICĂ) – ”Arta ca revelație și metamorfoză a realității” și se va înscrie în „Anul Cărții” – decretat astfel de Ministerul Culturii din țara noastră.
Peste 210 de artiști vizuali au fost selectați să expună în cadrul Bienalei, în urma unui apel de înscriere desfășurat în perioada iunie-iulie, fiind valorificate creațiile artiștilor din medii variate: pictură, sculptură, grafică, artă textilă, ceramică, sticlă, metal, colaj, fotografie, video-art, instalație, experiment vizual, performance-art, happening, mapping, tehnici mixte, etc.
De asemenea, Bienala va conține și expoziții de autor, fiind invitați 13 artiști consacrați internațional și național: artistele plastice Petra Krischke și Elisabeth Ochsenfeld din Germania, sculptorul Sorin Purcaru din Iași, sculptorul clujean Liviu Mocanu, ceramiștii clujeni Andrei Florin, Arina Ailincăi și Gravil Zmicală, ceramiștii Maria Cioată și David Leonid Olteanu din București, graficiana Adriana Lucaciu din Timișoara, ilustratorul de benzi desenate Mihai Grăjdaru, pictorița Cristina Gloria Oprișa din Satu Mare și Blake Brasher din SUA.
”Evenimentele Bienalei nu sunt gândite ca simple expoziții de artă, ci ele combină artele vizuale cu artele spectacolului și cultura scrisă, fiind vizate organizarea a cel puțin 10 evenimente culturale majore: concerte, lansări de carte, dezbateri pe teme culturale de actualitate etc. Intenția este de a construi o manifestare vizibilă, care să valorifice creațiile artiștilor vizuali din medii variate.
Dorim o largă desfășurare în oraș și zona înconjurătoare, de aceea Bienala va pune la dispoziția artiștilor invitați și participanților un număr mare de spații de expunere specifice, aparținând instituțiilor publice locale și partenerilor noștri din sectorul ONG, precum și spații alternative, foste hale industriale recalificate.
Prin abordarea experimentului în artele vizuale, a tehnicilor noi – noile media –, a spațiilor utilizate, dialogurilor și activităților conexe, dorim implicarea unui public cât mai larg, mixt”, a declarat curatorul român al manifestării culturale, artistul plastic Victoria Țăroi, citata de La pas prin Brasov.
Bienala Albastră deschide larg ușile expozițiilor pentru toți iubitorii de artă brașoveni și turiști români și străini, fiind un eveniment independent, bazat foarte mult pe implicarea actanților culturali locali – parteneri ai Bienalei – și pe voluntariat. Încurajăm prin toate mijloacele ca și turiștii să participe la eveniment, creând condițiile cele mai interesante și confortabile pentru aceștia. Sperăm în acest fel ca Bienala Albastră de la Brașov să devină una dintre atracțiile principale din agenda culturală locală și națională.
Încă de la prima ediție Asociația Culturală Artessentia acordă o atenție deosebită activităților de învățare și dezvoltare artistică, gândind conex Bienalei și activități educaționale adresate tinerilor și elevilor. Anul acesta, plecând de la tematica Bienalei, va fi lansat, în perioada septembrie-octombrie, un concurs de eseuri adresat elevilor din liceele județului Brașov.
Eseurile vor trebui să plece ca subiect de la opere de artă care i-au impresionat pe tineri de-a lungul existenței lor. Cele mai bune trei eseuri primite vor fi premiate cu operele a trei artiști prezenți în Bienala.
De ce acest demers? Pentru că se dorește încurajarea unei relații semnificative și directe a tinerilor cu lumea artelor; să fie încurajați să ”viziteze bienala” ca spațiu de creștere personală și dezvoltare a gustului pentru artă; creșterea interesului din ce în ce mai mare în scoli pentru activitățile creative – ca parte integrantă a programei educaționale.
Bienala, prin natura sa, este și un loc deschis întâlnirii și experimentarii, în acest sens fiind încurajat dialogul între artiști și public, artiști-artiști, mediul artistic privat și autorități publice în cadrul unor evenimente de tip ”artists meeting”, care se adresează unui public larg, de la școli, amatori de artă, entuziaști ai sectorului artistic, la profesioniști, mediu de afaceri și mediu academic.
De asemenea, în această perioadă este deschis apelul de înscriere pentru voluntari, adresat persoanelor care au interese în domeniul artelor vizuale, cărora le plac mediile de exprimare artistice sau pur și simplu doresc să se implice în viața culturală a comunității brașovene. Doritori pot aplica aici: http://bluebiennale.com/v/ sau facebook.com/events/Apel pentru voluntari!
Săli de expoziții: ART onezero, Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Muzeul Tradițiilor Codlene, Biblioteca Județeană ”George Barițiu” Brașov, Casa Junilor, Galeria Albastră, Galeria Europe, Galeria KronArt, Hub cultural Visssual, Muzeul Casa Ștefan Baciu, Librăriile Humanitas și Cărturești, spațiile Primăriei Municipiului Brașov (Sala Patria, Teatrul Dramatic, Opera Brașov, Turnurile Cetății Brașov), Poarta Ecaterinei, Tipografia, Cetatea Feldioarei etc.
Despre curatorii Bienalei
Artistul vizual și restaurator – conservator, Victoria Țăroi Galbenu, are o bogată experiență în domeniul curatoriatului artistic al artelor vizuale, în gestionarea spațiilor expoziționale dedicate expunerii fie că ele sunt dedicate artei vizuale și actului artistic în sine, fie că vorbim de spațiile unor expoziții muzeale sau a unor manifestări ale spectacolului. Este președintă și membru fondator a Asociației Artessentia, înființată în 2014. Proiecte cu asociația – în 2015 – „Artă. Memorie.Restituire” și – în 2017 – „Incipit”. În 2015 deschide cu Asociația Artessentia – Galeria Albastră din Căsuța Albastră din Scheii Brașovului. Loc unde curatoriază permanent expoziții și evenimente culturale. Are competențe în design de ambient (instituții, spații comerciale, sedii de firme ,birouri, etc.)
Proiecte curatoriale:
– Expoziția Națională ,,INIMA REGINEI” cu o participare a 33 expozanți de prestigiu, Galeria Casa Junilor, Dec. 2018
– Expozitiile de la Galeria Albastră – expozitii de grup si personale și expozitii comemorative
– Expozitiile de la Galeria Casa Junilor
– Arta la Turnul Alb – anul 2013, 2014, 2015 cu numeroase expoziții colective , grup sau autor, evenimente culturale, cursuri și ateliere, în Turnul Alb din fortificații medievale ale Brașovului – – Expoziții curatoriate: 36 expoziții și manifestări culturale
– Organizator tabăra de creație arta sacră „Trans(a)aparențe,” – Oituz-Hârja, 2018
– Colaborează, propune si organizează lucrări si proiecte expoziționale la: Muzeul de Istorie a României(ca angajat ICS Decorativa ), Muzeul de Etnografie si Al Civilizației Urbane -Brasov-2008-2009 , Muzeul Gheorghe Cernea – Rupea , 2008, colaborează la organizarea și realizarea Muzeului Cetății din Feldioara, și a expozitiilor sale temporale, etc.
Curatoarea și galerista Cristina Simion a conceput și/sau organizat peste șaizeci de expoziții solo și de grup, în special ale artiștilor contemporani din România, în Nürnberg, München, Berlin, București, Ljubljana, Bruxelles, Chișinău, Bled, Brașov, Sibiu (Muzeul Național Brukenthal), Bayreuth și Schmerikon. Cu un interes special în noua artă figurativă, a scris, editat și coordonat cataloage și albume de artă și a publicat articole în diferite reviste. Din 2012, este stabilită la Nürnberg, Germania, unde conduce galeria Tiny Griffon Gallery. Cu un doctorat în management și peste două decenii de experiență anterioară în management, jurmalism și comunicare, Cristina Simion a absolvit recent cursurile de Curatoriat Internațional organizate de NODE Curatorial Center Berlin.
Experiență profesională:
Tiny Griffon Gallery, galerie de arta non-profit, Nürnberg, Germania
Din martie 2013: curator și galerist
Curator și organizator de expoziții de artă, conferințe cu teme culturale, expoziții de fotografie, lecturi și evenimente speciale. Autor și coordonator cataloage de expoziție și albume de artă.Am organizat aproape o sută de evenimente culturale : peste șaizeci de expoziții de artă, conferințe, lecturi și evenimente conexe în galeria Tiny Griffon din Nürnberg, precum și în Munchen, Berlin, București, Ljubljana, Sibiu (Muzeul Național Brukenthal), Brașov, Chișinău, Bruxelles, Bled, Schmerikon și Bayreuth.Experiență în proiecte culturale transfrontaliere culturale (Germania-România), experiență în pregătirea și managementul proiectelor cu partenerii locali.Lector în Art Management (Civitella d’Agliano, Italia) și consultant pentru proiecte artistice (Nürnberg și Brașov).
Detalii găsiți și pe:
- com/ Bienala Albastră @bluebiennale
- website: bluebiennale.com
Video: YouTube
Sursa si imagini: comunicat transmis La pas prin Brasov