15 iulie 2024

Contact us

Atelier: Șnururi tradiționale pentru Mărțișor

 Atelier: Șnururi tradiționale pentru Mărțișor

De 1 martie oferim mărțișoare și ne preocupăm să alegem un pandant atrăgător, uitând că de fapt #mărțișorul este chiar șnurul alb-roșu care îl însoțește.

Doamna Elena ne va învăța să realizăm cu mâinile noastre, din fir de mătase alb și roșu, șnurul de #mărțișor și terminațiile acestuia, așa cum a învățat la rândul său, de la bunica Viorica.

La finalul atelierului ducem acasă trei modele de șnururi de #mărțișor tradiționale, fiecare șnur având capete diferite, inspirate din legenda mărțișorului:
⌘ Voinic și Ghiocel
⌘ Zmeie, cusute cu acul
⌘ Soare sau Puf de păpădie

În plus, veți primi material suplimentar pentru a exersa acasă ceea ce am învățat la întâlnirea noastră.

Atelierul se adresează tuturor doritorilor, cu vârsta de minim 7 ani.

⌘ Taxa de participare: 25 lei/participant.
___________________________________
ÎNSCRIERI: telefonic, la 0762633745 sau prin mesaj cu titlul „Mărțișor” la adresa casajunilor@gmail.com, împreună cu datele dumneavoastră de contact (număr de telefon și nume complet). Veți primi un mesaj de confirmare a participării.

Pentru a înțelege semnificația celor trei mărțișoare, va invităm să citiți legenda de mai jos:

Odată, Soarele coborî într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniţă. Lumea se întristase. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu, dar într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărât să plece să salveze soarele. Mulţi dintre pământeni l-au condus şi i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l biruie pe zmeu şi să elibereze Soarele. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna. A găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri şi rănit, tânărul eliberă Soarele. Acesta se ridică pe cer înveselind şi bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. Pe când aceasta se topea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. Până şi ultima picătura de sânge a flăcăului se scurse în zăpada imaculată.
De atunci, tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul rosu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

Va asteptăm!

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.