23 iulie 2024

Contact us

Brașov Jazz & Blues Festival aniversează 10 ani alături de prieteni vechi și noi

 Brașov Jazz & Blues Festival aniversează 10 ani  alături de prieteni vechi și noi

La Brașov, luna august nu vine doar cu zile lungi de vară și cu o zi liberă în plus, ci și cu seri răcoroase pe ritmuri de jazz și blues. De pe 11 și până pe 15 august 2022, toți cei care se găsesc în Brașov – localnici, dar și turiști, sunt invitați să participe la cea de-a X-a ediție Brașov Jazz & Blues Festival.

Festivalul va avea loc în acest an în perioada 11-15 august și va oferi tuturor iubitorilor de muzică bună un sfârșit de vară notabil. Evenimentele din cadrul Brașov Jazz & Blues Festival vor avea loc în Piața Sfântul Ioan (scena principală), Piața Brassaï (scena Raiffeisen), dar și în Parcul Central Nicolae Titulescu și la Cinema Astra.

La ceas de seară te așteptăm la concerte și în grădină la JUNO sau la Jam Session în Deans Irish Pub & Grill.

Ediția aniversară din acest an este un prilej perfect de a celebra prieteniile pe care le-am legat în acești 10 ani, dar și de a invita la Brașov nume noi și artiști excepționali. Acesta este și conceptul care stă la baza ediției din anul 2022, care se va regăsi atât în line-up-ul festivalului, cât și în activitățile conexe extrem de numeroase care vor completa experiența festivalului, o experiență pentru întreaga familie și o sărbătoare pentru Brașov.

Pe scena principală din Piața Sf. Ioan vor urca peste 30 de artiști din 8 țări, și pentru că vorbim de o ediție aniversară, festivalul va fi deschis de doi dintre artiștii rezidenți Brasov Jazz & Blues Festival, prezenți la Brașov în calitate de artiști și organizatori de masterclass-uri: Berti Barbera și Lars Kutschke Band (DE/HU).

Caracterul aniversar al evenimentului este ranforsat și de prezența în festival a legendarului Jan Akkerman aflat într-un turneu de promovare 75 – o compilație exclusivă care celebrează 75 de ani de la nașterea chitaristului care a influențat generații întregi de artiști. De altfel, Jan Akkerman nu este străin de Brașov și de festivalul nostru, artistul fiind prezent în 2013 în calitate de headliner al primei ediții.

Având un palmares redutabil (colaborând pe parcursul carierei sale cu numeroși artiști de prestigiu, printre care se numără BB King, Ice T, Cozy Powell sau Clau Ogerman), Akkerman promite un spectacol memorabil la Brașov în prima seară a festivalului.

Ce-a de-a doua seară este rezervată unor artiști de jazz aflați în premieră în fața publicului din Brașov, și chiar din România.

Carlos Bica este unul dintre cei mai prolifici contrabasiști portughezi și vine la Brașov alături de proiectul de succes AZUL (alcătuit din superchitaristul berlinez Frank Möbus şi imprevizibilul baterist newyorkez Jim Black). Rădăcinile culturii portugheze își pun amprenta pe temperamentul muzical al lui Carlos Bica și AZUL, grupul care a reușit să scoată pe piață cel mai bun album de jazz portughez al tuturor timpurilor. Concertul este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural German Brașov.

Seara va fi încheiată de Michael Olivera (Cuba) cu un concert ce se va concretiza într-o experiență unică și irepetabilă pe care o vom împărtăși cu muzica cubaneză de ieri și de azi. Michael Olivera & THE CUBAN JAZZ SYNDICATE, este o trupă solidă de muzicieni cubanezi conduși de talentatul baterist Michael Olivera. Câștigători și nominalizați la premiile Latin Grammys, fiecare dintre ei are propria sa istorie și traiectorie muzicală, cântând cu artiști precum Chucho Valdez, Celia Cruz, Paquito D Rivera, printre mulți alții.

”Concertul lui Michael Olivera din cadrul Braşov Jazz & Blues Festival e realmente un eveniment ce nu ar trebui ratat de către fanii Latino Jazz-ului, combinând visceralitatea ritmurilor originare şi frazarea deschisă, specifică improvizaţiei experimentale, într-un produs cultural plin de culoare, vervă şi imaginaţie.”declară Ioan Big, director artistic al festivalului.

Ultimele seri ale festivalului vor fi dedicate blues-ului, atât de iubit de publicul larg. Pe scenă vor urca trei dintre cei mai apreciați artiști de blues ale edițiilor anterioare (Raphael Wressnig, Kirk Fletcher și Sharrie Williams), dar și nume noi ale blues-ului internațional, precum John Nemeth.

Raphael Wressnig (Austria) este considerat unul dintre cei mai virtuozi organiști din lume la această oră, talentul său fiind răsplătit cu mai multe nominalizări la categoria “best organ player of the year” de către Downbeat Critics Poll.

De această dată, Raphael Wressnig revine pe scena din Brașov alături de Gisele Jackson (SUA). Gisele și-a început cariera în corul lui Ray Charles și în trupele Donnei Summer și a lui James Brown. Diva internațională și apreciatul organist aduc muzica soul, blues și funk într-o lume modernă și vor oferi publicului un nou mod de a experimenta aceste genuri muzicale.

Kirk Fletcher (USA) are reputația unui performer ce nu trebuie ratat. Viziunea sa unică asupra blues-ului tradițional este în aceeași măsură modernă și autentică. Recunoscut la nivel mondial de critici și public deopotrivă ca unul dintre cei mai buni chitariști de blues din lume, a câștigat de patru ori Blues Music Award și în 2015 British Blues Award, iar cel mai recent album al său My Blues Pathway a fost nominalizat la Blues Music Awards 2021.

Sharrie Williams. The Princess of Gospel Rockin’ Blues se întoarce la Brașov pe 14 august 2022. Sharrie Williams este cotată printre primii 15 interpreți de blues din Statele Unite. În jurul ei s-au creat şi alte trupe foarte cunoscute în domeniul blues-ului, toţi fac parte din topul celor mai buni interpreți de blues la ora actuală. A fost premiată şi nominalizată aproape la tot ceea ce se putea, toate premiile şi distincţiile din branşa blues-ului internaţional.

Un motiv în plus pentru orice iubitor de blues să fie prezent la această ediție de festival este prezența la Brașov a super-muzicianul american JOHN NÉMETH.

Faptul că în 2021 a fost nominalizat la premiul B.B. King Entertainer of the Year în cadrul prestigioaselor Blues Music Awards, iar în 2022 a câștigat premiul Cel mai bun vocalist și a fost nominalizat și la categoria Cel mai bun interpret la muzicuță, spune multe despre experiența memorabilă pe care o oferă publicului în concert John Németh, ce va cânta, în premieră în România, pe data de 13 august.

În programul festivalului sunt anunțate, pe lângă artiștii de renume internațional, și trupe locale, ateliere creative și masterclass-uri pe teme muzicale, conferințe și dezbateri, proiecții de filme în aer liber, activități pentru copii și familie, dar și un târg de discuri de vinil, ca să îți iei muzica preferată acasă. Așa cum îi stă bine unui festival de asemenea calibru, serile de muzică se vor prelungi în noapte la concertele de tip jam session ce vor avea loc la Deanes Irish Pub & Grill.

Parcul Muzical care s-a bucurat de un mare succes în rândul celor mici, dar și de recunoaștere, va continua și în 2022, și se va întregi cu câteva noi instalații spre bucuria copiilor și părinților deopotrivă.

Biletele și abonamentele pentru concertele din Piața Sf. Ioan au fost puse în vânzare online pe www.biletebrasov.ro.

Brașov Jazz & Blues Festival este un eveniment organizat de Asociația Culturală Fanzin și cofinanțat de Ministerul Culturii, Consiliul Județean Brașov și Primăria Municipiului Brașov. 

Sponsor principal: Raiffeisen Bank

Partener culinar: Sergiana Poiana Măruluiâ

Mașina festivalului: Ford

Berea oficială a festivalului: Bere Czell

Sponsori: Regina Maria, Karpaten Turism, Radisson Hotel Brasov, Elecon, Elmas, Zizin Ape Naturale Minerale, Majorel, Coresi Shopping Resort, Decât O Dubă, Kronospan, Brainia, Cinema One.

Parteneri: Academia de Muzică Soundbox, Centrul Cultural German Brașov, Agenția Metropolitană Brașov, Provideo, Romarg, Voluntariat Brașov, Ascult Brașov, Sunete Reciclate, Asociația de Treabă, www.biletebrasov.ro,

Parteneri Media: Rock FM, Zile și Nopți, Sunete, Biz Brasov, fwdBv, Transilvania Expres, mytex.ro.

Program Brașov Jazz & Blues Festival

Ediția a X-a

11-15 august 2022 

Piața Sf. Ioan

Joi, 11 august 2022

18:00 Berti Barbera & LK Band (RO/ DE)

20:30 Jan Akkerman Band (NL)

Bilete pe www.biletebrasov.ro

Vineri, 12 august 2022

18:00 Carlos Bica & AZUL feat. Frank Möbus + Jim Black  (PT/ DE) – premieră în Brașov

20:30 Michael Olivera & The Cuban Jazz Syndicate (Cuba) – premieră în România

Bilete pe www.biletebrasov.ro

Sâmbătă, 13 august 2022

18:00 Raphael Wressnig & Gisele Jackson (AU/SUA)

20:30 John Nemeth (SUA) – premieră în România

Bilete pe www.biletebrasov.ro

Duminica, 14 august 2022

18:00 Kirk Fletcher (SUA)

20:30 Sharrie Williams & LK Band (SUA/ DE)

Bilete pe www.biletebrasov.ro

Luni, 15 august 2022

Maraton trupe brașovene – intrarea gratuită

18:00 Watzzy

19:00 Soundbox

20:00 Fusion Core

21:00 Fernet Blues Company

Piața Brassai

Vineri, 12 august

18:00 Fusion Core

20:30 Marcian Petrescu & Trenul de Noapte 

Sâmbătă, 13 august

18:00 Fabrica de trupe Prefix TM: Over Black & Vertigo

20:30 Fernet Blues Company & Vali Răcilă 

Duminică, 14 august

18:00 Midnight Buzz

20:30 Nicu Patoi – Berti Barbera – Adrian Ciuplea Trio

Parcul Muzical Brasov Jazz & Blues Fesival @ Parcul Central Nicolae Titulescu)

SCENĂ PARC

Ateliere Academia de muzică SOUNDBOX

VINERI, 12 august

18.00-20.00 Atelier VOCE

20.30-22.00 Concert Soundbox

SÂMBĂTĂ, 13 august

15.00-16.00   Performance elevi

16.00-17.00   Concert Nod’n Papura

17.00-18.00   Atelier dezvoltare personala ‘FĂRĂ TRAC PE SCENĂ’

18.00-20.00   Atelier TOBE

20.30-22.00   Concert Corina Sirghi & Cătălin Răducanu

DUMINICĂ, 14 august

14.00-16.00   Atelier CHITARA

16.00-17.00   Întâlnirile Pop Culture: THE BEATLES

17.00-17.45   Berti Barbera- Nicu Patoi: „Homage to The Beatles”

18.00-19.00   Întâlnirea CHITARELOR

19.00-20.00   Performance elevi

20.30-22.00   Concert Dusty Ride

LUNI, 15 august     

15.00-17.00   Atelier PIAN

18.00-19.00   Concert CITY BREAKERS

19.00-20.00   Concert PEDESTRIANS

FEEL GOOD stage by Majorel Romania!

Vineri, 12 august

16:00 – 18:00 – Chill-out music & Feel Good activities

18:00 – 20:00 – DJ Spler vinyl DJ set

20:00 – 22:00 – DJ Dex w/ Tavi Scurtu (mpc percussion), Angel (electric guitar), DJ Wiz

Sâmbătă, 13 august

16:00 – 18:00 – Chill-out music & Feel Good activities

18:00 – 20:00 – Hard Bulz feat. The Needle Drops (vinyl set)

20:00 – 22:00 – HomeboyLDJ visual to audio art DJ set

Duminica, 14 august

16:00 – 18:00 – Chill-out music

18:00 – 20:00 – George Pandrea DJ set

20:00 – 22:00 – VYGO DJ set 

FACEPAINTING

Parcul Central

Vineri-Duminica: 14.00-18.00 

JAZZ IN THE GARDEN @ JUNO Wine Garden

Vineri, 12 august

20.00: Corina Sîrghi & Cătălin Răducanu

Sâmbătă, 13 august

20.00: Sorina Rotaru Trio

Duminică, 14 august

20.00: Ana Maria Galea & Daniel Csikos 

FILME LA BRAȘOV JAZZ & BLUES FESTIVAL

ZONA DE CINEMA ÎN PARCUL CENTRAL

VINERI, 12 AUGUST

Ora 14:00 TOM & JERRY MARATON

Ora 18.00: SOUL (2020)

Ora 20.00: FREE GUY (2021)

SÂMBĂTĂ, 13 AUGUST

Ora 11:00 TOM & JERRY MARATON

Ora 18.00: ENCANTO (2021)

Ora 20.00: JUNGLE CRUISE (2021)

DUMINICĂ, 14 AUGUST

Ora 11:00 TOM & JERRY MARATON

Ora 18.00: COCO (2017)

Ora 20.00: CRUELLA (2021) 

LUNI, 15 AUGUST

Ora 11:00 – 18.00

TOM & JERRY MARATON

FILME LA CINEMA ASTRA

VINERI, 12 AUGUST

Ora 17:00: CADILAC RECORDS (2008)

Ora 19.00: METRONOM (2022)

Proiecție în prezența echipei și Q&A cu regizorul Alexandru Belc

Ora 21.00: WALK THE LINE – Povestea lui Johnny Cash (2005)

SÂMBĂTĂ, 13 AUGUST

ZIUA BEATLES

Ora 17:00: IMAGINE JOHN LENON (1972)

Ora 19.00: YELLOW SUBMARINE (1968)

Ora 21.00: YESTERDAY (2019)

DUMINICĂ, 14 AUGUST

Ora 15:00: WEST SIDE STORY (2021)

Ora 18.00: A STAR IS BORN (2018)

Ora 21.00: BOHEMIAN RHAPSODY (2018)

Biserica Fortificată BOD

Luni 15 august

Ora 16.00-17.00

Concert GOSPEL

Sharrie Williams & LK Band (SUA/ Germania)

JAM SESSION DEANS IRISH PUB GRILL

Vineri- Duminică

Ora 23.00 – 02.00

Lars Kutschke Band

PROGRAM PROIECT SUNETE RECICLATE

PIATA BRASSAI

VINERI, 12 AUGUST

Ora 16.00: ROMÂNIA NEÎMBLÂNZITĂ (2019)

SÂMBĂTĂ, 13 AUGUST

Ora 11.00: WALL-E (2008)

Ora 16.00: WILD CARPATHIA (2021)

Filmul este urmat de un Q&A cu Charlie Ottey

DUMINICĂ, 14 AUGUST

Ora 11.00: CARTEA JUNGLEI (2016)

Ora 15.00: ROMÂNIA SĂLBATICĂ (2021)

Proiecție în prezența echipei și Q&A

ACTIVITĂȚI PROIECT SUNETE RECICLATE

Parcul Central

12-15 august

Ateliere

Reciclare creativă cu Emma Ateliere

Vineri,12 august

16.00 -19.00: Suflă note

Sâmbătă, 13 august

15.00 -19.00: Dream catcher

Sâmbătă, 13 august

15.00 -19.00: Disc Mandala

7 Instalații muzicale instalate în Parcul Central Nicolae Titulescu

+ descriere instalații

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.