Centrul Cultural Reduta prezintă on-line povestea Violetei Karmen Roman şi a „Dantelei frivolité – meşteşug cu dichis”

Centrul Cultural Reduta prezintă on-line povestea Violetei Karmen Roman şi a „Dantelei frivolité – meşteşug cu dichis. 10 februarie, ora 12:00 pe canalul de YouTube
şi pe site-ul Centrului Cultural Reduta.

Roman Violeta Karmen, dantelăreasa din Feldioara, a deprins tehnica dantelei cu suveica, pe când avea doar 9 ani, de la o săsoaică, tanti Ani, ce lucra ca vânzătoare la magazinul „Arta populară” din Agnita. S-a născut pe 27 martie 1956 în Aleşd, judeţul Bihor, iar copilăria şi-a petrecut-o pe Valea Hârtibaciului, zonă în care etnicii saşi au lăsat o importantă moştenire culturală.

A făcut parte din grupul celor cei 50 de artizani români implicați în proiectul 100%.RO inițiat în anul 2011 de designerul francez Philippe Guilet, în cadrul colecției de modă lansate de acesta, dantelăreasa din Feldioara participând cu două creații vestimentare intitulate „Constantina” și „Luminița”. Din anul 2013, a fost aleasă membră a „Academiei Artelor Tradiționale” din România, for cultural ce reunește cei mai valoroși meșteri populari din țara noastră.

,,La finele anului trecut, echipa Serviciului Cultură Tradiţională  a poposit în Feldioara, în gospodăria doamnei Violeta Karmen Roman, pentru a afla tainele acestui meşteşug cu dichis – DANTELA FRIVOLITÉ.  Dantela frivolité sau dantela cu suveica este o tehnică de lucru manual prin care, dintr-o varietate de noduri și bucle care formează când cercuri, când jumătăți de cercuri, se obține o dantelă fină și în același timp rezistentă. Vă invităm, aşadar, să descoperim împreună, miercuri, 10 februarie, începând cu ora 12:00, pe canalul de YouTube şi pe site-ul Centrului Cultural Reduta, povestea Violetei Karmen Roman şi a Dantelei frivolité – meşteşug cu dichis”, spune Adrian Vălușescu, manager al Centrului Cultural Reduta.

PROMO Film YouTube: https://bit.ly/3rDmici
FILM ON-LINE YouTube: https://bit.ly/2LkuRZN
ALBUM Flickr: http://bit.ly/36WRMSv
STORY site Centrul Cultural Reduta: https://bit.ly/2YJZRFR
Text: Serviciul Cultură Tradiţională-Centrul Cultural Reduta
Foto: AP-Studio Braşov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.