18 aprilie 2024

Contact us

Garnizoana Brașov și Instituția Prefectului Județul Brașov au organizat astăzi o ceremonie militară și religioasă

 Garnizoana Brașov și Instituția Prefectului Județul Brașov au organizat astăzi o ceremonie militară și religioasă

Garnizoana Brașov și Instituția Prefectului Județul Brașov au organizat astăzi, în Piața Unirii din municipiul Brașov, o ceremonie militară și religioasă prilejuită de marcarea Zilei Independenței Naționale a României (prin Legea nr. 189/2021, Ziua Independenței Naționale a României a fost declarată ziua de 10 mai), Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Zilei Uniunii Europene.

La ceremonie au participat subprefectul județului Brașov, Lucian Pătrașcu, vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, viceprimarul municipiului Brașov, Sebastian Rusu, comandantul Garnizoanei Brașov, col. Ilie-Marian Dragomir, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, veterani de război, cadre militare în rezervă și în retragere.

În alocuțiunea ținută cu acest prilej, subprefectul Lucian Pătrașcu a spus:

„Sărbătorim trei momente istorice definitorii în devenirea noastră ca neam și a continentului pe care Dumnezeu ne-a așezat – Ziua Independenței de stat a României, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene.

De Ziua Independenței de stat a României se cuvine să ne plecăm frunțile cu recunoștință în amintirea celor care ne-au lăsat moștenire o țară liberă și unitară. Acum și aici aducem omagiul nostru marilor oameni de stat, bravilor ostași, tuturor celor care, în 1877 și 1878, au luptat direct sau indirect, fiecare cu armele sale, pentru împlinirea și apărarea unui ideal care a animat atâtea generații. Exemplul lor de patriotism, curaj, voință nestrămutată de a-și sluji neamul și țara se cuvine să ne însuflețească și pe noi, cei de azi. Pentru că libertatea, independența, democrația nu ne sunt date odată pentru totdeauna, ci trebuie apărate ori de câte ori este nevoie. Cu atât mai mult este necesar să fim pregătiți să le apărăm în aceste zile, când în vecinătatea României se duce un război cu o intenție distructivă greu de anticipat și cu o cruzime inacceptabilă pentru o minte normală.

Tot astăzi marcăm victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, eveniment care a pus capăt unei conflagrații devastatoare și a însemnat începutul unei noi etape în istoria mondială. În acel război a fost pentru prima dată când pierderile omenești au fost mai mari dintre civili decât dintre militari, lucru de care ne amintim cu tristețe, dar și cu revoltă, văzând acum atrocitățile comise de armata rusă împotriva civililor în Ucraina. Trebuie ca lumea civilizată să facă tot ceea ce îi stă în putință pentru ca aceste orori să înceteze!

Și, dat fiind că sărbătorim astăzi și Ziua Europei, se cuvine să amintim vorbele lui Robert Schuman, autorul declarației care a însemnat piatra de temelie a Uniunii Europene: «Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă». Iar în aceste zile, pericolele ce amenință pacea mondială sunt foarte mari!

Ziua Europei este o sărbătoare a unității în diversitate, a libertății, solidarității și păcii. Valorile și principiile Uniunii Europene sunt unele pozitive, creatoare, pașnice, spre deosebire de cele distructive, negative și agresive ale promotorilor războiului. Și este de datoria noastră, a fiecărui stat și a fiecărui cetățean al Uniunii Europene, să ne asigurăm că valorile și principiile noastre prevalează, iar civilizația va învinge barbaria!

La mulți ani, România!

La mulți ani, Europa!”

Sursa si imagine (credit foto neprecizat): comunicat remis La pas prin Brasov

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.