16 aprilie 2024

Contact us

Scrisoarea lui Neacșu se întoarce acasă!

 Scrisoarea lui Neacșu se întoarce acasă!

Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung (1521) este cel mai vechi document păstrat, scris în limba română. Ea a fost descoperită în 1894[1] de Friedrich Stenner în Arhivele Naționale ale județului Brașov, unde se păstrează și astăzi. Documentul original pe hârtie, cu pecete aplicată pe verso, se referă la mișcările militare ale Otomanilor la Dunăre și trecerea lui Mohammed-Beg prin Țara Românească.

Scrisoarea conţine un secret de mare importanţă, avertizându-l pe Johannes Benkner, judele Braşovului, despre o invazie a turcilor asupra Ardealului şi Ţării Româneşti ce tocmai se pregătea la sudul Dunării.2

Spre deosebire de primele documente ale altori limbi, cum ar fi spre exemplu Cartea capuană pentru limba italiană, sau Jurămintele de la Strassburg pentru cea franceză, – texte mult îndepărtate de limba vorbită, precum şi în timp –  limba scrisorii lui Neacşu este foarte puţin deosebită de româna vorbită astăzi. Excepţie fac numai formulele de introducere şi de încheiere ale mesajului ce trebuia transmis, se vede, cu cea mai mare repeziciune şi claritate, fără intermediul vreunui scrib, la mijloc fiind un document secret de mare importanţă. 3

Programul evenimentului de deschidere, 9 mai 2022

– 10:30 – 11:00, Serviciul Județean Brașov al Arhivelor Naționale (Strada George Barițiu 34): predarea oficială a bunurilor culturale de patrimoniu.

Presa are acces liber.

– 11:00 – 11:15: transferul bunurilor culturale împrumutate, de la Arhivele Naționale la Casa Sfatului, transportul special fiind protejat de Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Nicolae Titulescu” Brașov.

– 11:15 – 11:30: primirea și expunerea scrisorii lui Neacșu și a celorlalte documente istorice preluate de la Arhivele Naționale.

Presa are acces liber.

– 12:00: deschiderea oficială a expoziției la Muzeul Județean de Istorie Brașov.

[1] http://www.ostdeutsche-biographie.de/stenfr01.htm

2 https://www.kosson.ro/restitutio/45-cultura-scrisa/407-scrisoarea-lui-neascu-1521

 3  https://www.kosson.ro/restitutio/45-cultura-scrisa/407-scrisoarea-lui-neascu-1521

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.