Cheescake

E vremea căpșunilor, fructele parfumate ce conţin multivitamine fiind un bun întăritor imunitar și un ajutor în prevenţia bolilor cardiovasculare. 100 g de căpșuni conțin aproape 60 mg de vitamina C, peste 50% din necesarul zilnic. Avem așadar motive în plus să îi consumăm iar ei constituie o sursă de inspirație inepuizabilă pentru prepararea deserturilor.
Am ales o rețetă la care nu folosim cuptorul însă musai să folosim frigiderul!
Pentru blat și umplutură avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 200 g biscuiți simpli;
- 100 g unt cu 82% grăsime;
- 500 g cremă de brânză;
- 150 g zahăr pudră;
- 10 g gelatină
Iar pentru jeleu de:
300 g căpșuni;
150 g zahăr;
50 ml apă;
1 lingură zeamă de lămâie;
10 g gelatină
și mentă pentru decor.
Mod de preparare:
Biscuiții mărunțiți se amestecă cu untul moale iar compoziția astfel obținută se așează pe fundul unei forme de tort și se ține la frigider. Pentru umplutură, se freacă crema de brânză și zahărul pudră, cu mixerul. Se înmoaie gelatina în două linguri de apă rece, se pune pe o baie de abur și apoi se amestecă în umplutură. Se așează umplutura peste blat, în forma de tort și se ține la frigider, în continuare.
Pregătire jeleu: Se fierb apa și zahărul, se adaugă fructele tăiate și zeama de lămâie. Se țin pe foc, până se înmoaie fructele dar nu atât cât să se descompună. Se ia de pe foc și se adaugă gelatina dizolvată la fel ca mai sus.
Jeleul se toarnă peste umplutură, se garnisește cu mentă verde și apoi se ține în forma de tort, la frigider, până a doua zi.
Două mențiuni importante:
Untul trebuie să fie suficient de moale încât să se poată amesteca cu biscuiții și să se lege.
Pentru a beneficia de proprietățile ei de închegare, gelatina se dizolvă la maximum 50 de grade iar ulterior, preparatul obținut trebuie ținut neaparat la frigider.
Poftă dulce!
“O capșună cu pistrui
Și cu fes micuț, verzui
Se plângea că de la soare
Toți pistruii-i cresc mai tare
Și că are mult necaz
Că-i prea roșie-n obraz
Și pân’ să răsară luna
Se tot văicarea într-una:
– Of și vai, fir-ar să fie,
De ce n-am, precum ciuperca,
Pe capșor o pălărie? ”
“Căpșuna cu pistrui”, de Daniela Crâsnaru.
Credit foto: Antonela Lungu