23 aprilie 2024

Contact us

Programul „Hai la olimpiadă!” sprijină elevii

 Programul „Hai la olimpiadă!” sprijină elevii

Elevii brașoveni care au frecventat Centrele de Performanță „Hai la olimpiadă!”, la Matematică și Fizică precum și profesorii care i-au pregătit. Joi, 26 mai a.c., după-amiază la evenimentul „Performanţa în educaţie: implicare locală şi responsabilitate socială”, au participat la sediul BCR la evenimentul organizat de Fundaţia eMag şi BCR, invitați fiind și reprezentanți ai mediului de afaceri, ai presei dar și părinți.

Programul „Hai la Olimpiadă!“ a fost fondat de Fundaţia eMAG, în urmă cu 4 ani iar ulterior i s-a alăturat BCR și are ca scop susţinerea elevilor şi profesorilor care doresc să facă performanţă la Matematică, Informatică şi Fizică, în mai multe orașe din țară. La întâlnire a fost prezență doamna Adina Călăfeţeanu, manager de proiect la eMag și mai mulți reprezentanți ai BCR.

În anul școlar 2015-2016, elevii participanți în centrele respective au obţinut 8 medalii la fazele naționale ale olimpiadelor de specialitate. Astfel, la Olimpiada Naţională de Matematică: Dragoş Manea (clasa a XI-a) a obţinut medalia de argint şi menţiune din partea Ministerului Educaţiei Naționale și Cercetării Ștințifice iar Ioana Popa (clasa a V-a), Iulia Aldea (clasa a VI-a) şi Andrei Caţaron (clasa a IX-a) au câştigat medalii de bronz.

Brașovul va avea un elev în lotul naţional lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Matematică, pe Dragoş Manea. La Olimpiada Naţională de Fizică: Andrei Iacovache (clasa a IX-a) şi Leonard Turica (clasa a X-a) au obţinut medalii de argint, iar Teodor Pintilie şi Iulius Pomponiu (ambii în clasa a VI-a) medalii de bronz. Ştefan Manolescu (clasa a XI-a) şi Ana-Maria Pelin (clasa a VII-a) au fost răsplătiți cu menţiuni speciale.

Joi s-au aflat în sală și o parte din elevii premiaţi la concursul organizat de NASA, „NASA’s Space Settlement Design Contest“, un concurs internaţional de proiecte de aşezări umane preconizate a se construi în spaţiul cosmic. Elevii au fost coordonaţi de doamna profesoară Carmen Tănăsescu și s-au întors recent de la Conferința Internațională din San Juan, Puerto Rico. Ei au prezentat invitaților proiectele lor, respectiv cele care le-au adus premiile:

– Locul 3 la categoria de vârstă a elevilor de clasa a VII-a – proiectul „Tree of life“ („Copacul vieţii“), unde au avut ca temă să construiască o alternativă în cazul în care Pămîntul nu mai poate găzdui suficienţi oameni. Echipa a fost formată din Mara Pîndaru, Vincenţiu Gîlea, Tudor Horga, Dan Mandai şi Ana-Maria Pelin.

– Locul 3 la categoria de vârstă a elevilor din clasa a IX-a – proiectul „Solenoid“, denumit astfel după cartea lui Mircea Cărtărescu, în care copiii au vrut, conform spuselor lor, să consolideze o societate care să iasă pe verticală din limita cotidianului, care să trăiască prin ştiinţă dar şi prin bunătate şi iubire. În proiect au îmbinat Matematica, Fizica, Literatura şi Desenul. Din echipă au făcut parte Andreea Sicoe, Patricia Arens, Alexandra Comăniciu şi Alexandra Segu.

– Locul 2 la categoria de vârstă a elevilor din clasa a XI-a – proiectul „Hiraeth“ a obţinut cea mai importantă distincţie dintre toţi elevii din România care au participat la concurs, din echipă făcând parte şapte elevi: Anda Netejoru, Vlad Iftime, Alexandru Crăciun, Ştefan Morar, Andreea Ţoca, Victor Indoitu şi Octavian Maradin. Titlul proiectului înseamnă dorul pentru un anumit loc, melancolia care nu are niciun fundament sigur, un sentiment pe care nu îl poţi descrie. Elevii au conceput şi o legislaţie a navei, pentru toate domeniile vieţii, o lume în care nu banul este cel mai important, ci curajul şi dorinţa de cunoaştere.

–  Încă un loc 2, al elevilor olimpici la Astrofizică din clasa a XI-a – „Catharsis“ vorbeşte despre purificarea sentimentelor negative iar elevii au îmbinat partea reală a vieţii cu latura ei filosofică. Echipa a fost formată din David Petrescu, Ştefan Manolescu, Paul Ciobanu, Lucian Sandu şi Alexandru Posea.

Câștigătorul unei mențiuni la ediția internațională a concursul de eseuri “Cassini Scientist for a Day”, la categoria clasei a VI-a, a făcut prezentarea lucrării lui, în limba engleză.

De asemenea, reprezentanții a 3 echipe de elevi, din clasele a VI-a și a VII-a, care au realizat machete de rachete, la Centrul de performanță în Fizică, le-au prezentat audienței, spunând că visează să construiască astfel de rachete. Ei au fost coordonați de doamna profesoară Stenuța Gall și domnul profesor Molnar Csaba.

Domnul profesor Daniel Munteanu, prorector cu studenţii şi legatura cu mediul economic şi socio-cultural la Universitatea „Transilvania” le-a spus elevilor prezenți că ar fi onorat dacă măcar o parte dintre ei ar alege să continue studiile la Universitatea din Brașov.

Concluzia evenimentului ar fi aceea că Brașovul are copii interesați de performanță și dornici să participe la concursuri naționale și internaționale dar că ar fi foarte bine să fie sprijiniți în acest sens, poate chiar cu dotarea unui laborator, unde să își poată desfășura activitatea și să își construiască proiectele, adică fantezii care pot să devină cândva realitate.

Credit foto: Antonela Lungu

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.