Cheile Grădiștei de la ”Mondialul de Biatlon” la ”Mondialul de Schi Fond”

  • Biatlon la +16 grade C, 25.000 metri cubi de zăpadă artificială;
  • Peste 600 de camioane cu zăpadă cărate pentru ca traseul să fie practicabil;
  • Peste 400 de sportivi din 40 de țări.

Arena Biatlon de la Cheile Grădiștei Fundata a găzduit, în perioada 26 ianuarie – 2 februarie, ediția 2016 a Campionatului Mondial de Biatlon pentru Tineret și Juniori, iar în perioada 22- 28 februarie aici se vor desfășura întrecerile de schi fond din cadrul Campionatului Mondial de Probe Nordice și Schi Fond pentru Juniori și Tineret sub 23 de ani.

A fost pentru prima dată când în România s-a organizat, iarna, un campionat mondial de biatlon, iar în complexul situat în județul Brașov în zona Bran-Moeciu au ajuns peste 400 de sportivi din 40 de țări (39 + România). În poligon au tras atât biatloniști din țări cu tradiție precum Germania, dar și din țări în care biatlonul este o disciplină nouă, cum este cazul Braziliei.

Cele mai gustate de către public au fost întrecerile din probele de Pursuit (urmărire), iar printre sportivii care au impresionat de-a lungul campionatului se numără Sean Doherty (SUA), Felix Leitner (Austria), Hanna Oeberg (Suedia), Lena Haecki (Elveția), toți fiind juniori. Sportivii din echipa României care s-au făcut remarcați sunt Florina Dănilă (a izbutit să termine pe 15 în proba de Tineret 7,5 km Pursuit după ce a pornit a 45-a) și Gego Hunor (a terminat pe 27 proba de Juniori 12,5 km Pursuit după ce a pornit de pe 35).

Cursa de Pursuit a fost de altfel și ultima în care Sean Doherty a mai concurat la juniori, americanul trecând oficial la seniori. Doherty a câștigat Pursuitul, dar a plecat de la Cheile Grădiștei și cu alte două medalii. Una de bronz pentru proba de Individual și un argint pentru Sprint. Peste doi ani este posibil să îl vedem la Jocurile Olimpice de Iarnă și nu este singurul biatlonist care a concurat anul acesta în România și poate ajunge, în 2018, în Coreea.

Toți membrii delegațiilor țărilor participante la ”Mondialul de Biatlon” au rămas impresionați de frumusețea locurilor, dar mai ales de faptul că toate facilitățile: cazare, sală de forță, restaurant etc sunt foarte aproape de arena de biatlon (de poligon).

Ovidiu Gârbacea (creatorul Arenei Biatlon Cheile Grădiștei), citat de La pas prin Brasov: ”A fost foarte dificil din cauza condițiilor meteorologice. Avem parte de o iarnă atipică cu temperaturi ridicate. În condiții normale nu ar fi trebuit să spunem că a fost dificil pentru că avem toată infrastructura necesară. Nu a fost o iarnă normală. A fost o iarnă cu variații mari de temperatură. Au fost și -20 de grade C și asta ne-a ajutat pe noi pentru că am putut să facem niște cantități foarte mari de zăpada artificială. Am făcut în jur de 25.000 de metri cubi de zăpadă. În ultima zi de competiție, marți, când au fost cursele de ștafetă ale juniorilor, în timpul cursei băieților temperatura a ajuns la 16 grade Celsius. Ne bucurăm că am putut ține competiția în condițiile de temperatură foarte ridicată lucru care este greu de organizat și în țările cu tradiție și experiență mare în organizarea de competiții de mare anvergură. Vorbim de Germania, de Franța, de Austria, de Italia.

Urmează ”Mondialul de Probe Nordice și Schi Fond”:

”Pentru concursul de schi fond de la sfârșitul lunii avem omologate opt trasee. Iar acum facem planul să vedem ce ar trebui să înzăpezim.  Va fi tot un campionat mondial în premieră pentru România și este un campionat al Federației Internaționale de Schi. Probele nordice au cea mai mare tradiție în Federația Internațională, la fel ca schiul alpin. Este a doua competiție de campionat mondial, dintr-un sport care este și probă olimpică, care se organizează în România. Prima a fost Campionatul Mondial de Biatlon pentru Tineret și Juniori, iar Campionatului Mondial de Probe Nordice și Schi Fond pentru Juniori și Tineret sub 23 de ani este a doua. Ne așteptăm să avem peste 400 de sportivi și la competiția de schi fond. ”

Programul Campionatului Mondial de Probe Nordice și Schi Fond pentru Juniori și Tineret sub 23 de ani – întrecerile de schi fond de la Cheile Grădiștei :

Luni, 22 februarie

09:00 Sprint F/B Calificări (U23)

11:00 Sprint F/B Finala (U23)

13:30 Sprint F/B Calificări (Juniori)

15 :30 Sprint F/B Finala (Juniori)

Marți, 23 februarie

10:00 Fete 10 km C (U23)

12:00 Băieți 15 km C (U23)

Miercuri, 24 februarie

10:00 Fete 5 km C (Juniori)

12:00 Băieți 10 km C (Juniori)

Joi, 25 februarie

10:00 Skiathlon Fete 7,5C/7,5F (U23)

12:00 Skiathlon Băieți 15C/15F (U23)

Vineri, 26 februarie

10:00 Skiathlon Fete 5C/5F (Juniori)

12:00 Skiathlon Băieți 10C/10F (Juniori)

Sâmbătă, 27 februarie

10:00 – 13:00 Antrenamente oficiale

Duminică, 28 februarie

10:00 Ștafetă Fete 4×3,3 km C/F (Juniori)

12:00 Ștafetă Băieți 4×5 km C/F (Juniori)

7 albume cu imagini de la Mondialul de Biatlon va asteapta pe pagina La pas prin Brasov.

Vizonare placută.

Programul complet al competiției, care include concursul de sărituri cu schiurile (Râșnov) și combinată nordică (Predeal — Râșnov) este publicat pe site-ul oficial al Federației internaționale (FIS).

Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.