15 iulie 2024

Contact us

Costurile tranziției spre o societate digitală. Workshopul #ITforENERGY – Zilele Smart Industry – din Argeș

 Costurile tranziției spre o societate digitală. Workshopul #ITforENERGY – Zilele Smart Industry – din Argeș

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze şi Patronatul Femeilor Antreprenor – parte a Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) – a organizat în cadrul proiectului #ITforENERGY, workshopul cu tema ”Costurile tranziției spre o societate digitală”, la sediul Boheme Noblesse, în Bascov, jud Argeș.

Cel de-al șaptelea workshop și ultimul din acest proiect a adus în prim-plan viitorul pieței muncii, cu accent pe digitalizare ca punct de plecare esențial și, în același timp, soluție unanim acceptată pentru tranziția către noi meserii sau ocupații. Consensul a fost că accesul la noile tehnologii constituie o modalitate de uniformizare a disparităților sociale. Educația digitală a fost identificată ca soluția vitală pentru a răspunde nevoilor emergente, slab conturate în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR), și ca nucleu al dezvoltării viitoare a unei societăți globalizate. Aceasta influențează nu doar producția efectivă, ci și seturile de valori esențiale, inclusiv incluziunea, eradicarea sărăciei și abordarea amenințărilor climatice. Totodată, eficiența noilor surse de energie și costurile asociate noilor politici de mediu au fost subiecte intens dezbătute, cu accent pe impactul asupra întreprinderilor mici și microîntreprinderilor.

Cristina Chiriac, Preşedinta PFA & CONAF, a declarat: ”Într-un peisaj economic în continuă schimbare, care are în prim-plan noile tehnologii, este imperativ să anticipăm și să abordăm nevoile forței de muncă. Digitalizarea și robotizarea nu sunt doar cuvinte-cheie, ci motoarele care vor propulsa economia României către viitor. Prognozele indică faptul că până în 2030, aceste tehnologii inovatoare vor crea peste 1 milion de locuri noi de muncă în țara noastră.

Într-o lume în care inteligența artificială și digitalizarea devin preponderente, formarea profesională și învățarea continuă sunt esențiale pentru adaptarea și prosperitatea individuală, dar și a afacerilor. Competențele digitale devin moneda de schimb în economia secolului XXI, iar pregătirea forței de muncă pentru această realitate este cardinală. În calitate de lideri și profesioniști, avem responsabilitatea de a sprijini această tranziție într-un mod echitabil și sustenabil.”

Speakerii workshop-ului au fost: Cătălina Dumitrașcu – Inspector general adjunct ISJ Argeș, Olimpia Doru – Manager New Design Composite, Mirela Ungurenus – Director Economic Radicstar şi Andreea Diaconu Alexa – Antreprenor în turism, Manager Hotel Plutitor. Andreia Dumitrică – Președinta CONAF Argeș, Director General Hotel Ibis Styles Pitești – a fost moderator.

Titlu proiect: #ITforENERGY – Îmbunătățirea nivelului de cunoștințe în domeniul IT pentru angajații IMM

PROIECTUL ITforENERGY ESTE COFINANȚAT DIN FONDUL SOCIAL EUROPEAN PRIN PROGRAMUL OPERAȚIONAL CAPITAL UMAN 2014 – 2020, COD SMIS 142732

Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți

Obiectivul tematic 8: Promovarea unei ocupări sustenabile și de calitate a forței de muncă și sprijinirea mobilității forței de muncă

Prioritatea de investiții 10.iii: Îmbunătățirea accesului egal la învățarea pe tot parcursul vieții pentru toate grupurile de vârstă într-un cadru formal, non-formal sau informal, actualizarea cunoștințelor, a aptitudinilor și a competențelor forței de muncă și promovarea unor căi de învățare flexibile, inclusiv prin orientare profesională și prin validarea competențelor dobândite

Obiectivul specific: 3.12.: Îmbunătățirea nivelului de cunoștințe/ competențe/ aptitudini aferente sectoarelor economice/ domeniilor identificate conform SNC și SNCDI ale angajaților.

Despre Federația Petrol și Gaze:

Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), este înființată în baza Legii Dialogului Social, este reprezentativă la nivelul sectorului de activitate ”Energie, Petrol și Gaze și Minerit Energetic” și prin intermediul companiilor afiliate, reprezintă peste 95% din producția internă de petrol și gaze naturale, sectorul de transport petrol și gaze naturale, furnizare gaze naturale precum și o parte semnificativă din activitățile de rafinare, comercializare și distribuție de produse petroliere din România.

FPPG susține constant principiile stabilității, predictibilității și competitivității cadrului legislativ aplicabil domeniului energetic din România, precum și responsabilitatea companiilor din sector în ceea ce privește siguranța, sănătatea și securitatea operațiunilor și a personalului.

Despre CONAF:

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederație din România ce reunește interesele antreprenorilor în spiritul european al egalității de gen și egalității de șanse. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează și susține antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern cât și internațional. CONAF a luat ființă̆ ca urmare a necesitații de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu de business. CONAF are în componența sa 2 federații, 9 patronate, 19 asociații, 27 sucursale și peste 5.500 de companii, peste 170.000 de angajați.

CONAF organizează̆ evenimente importante pentru societatea românească̆, centrate pe educație continuă, conștientizare și găsire de soluții pentru probleme și domenii de larg interes public. Dezvoltă și finalizează proiecte naționale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât și pentru strategiile de dezvoltare ale autorităților centrale și locale.

Printre proiectele CONAF, amintim „Pactul pentru Tineri”, „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” „DigitalUP” „Pactul pentru Muncă” – în parteneriat cu FPPG, „Pactul pentru Educație Antreprenorială” și seria de dialoguri deschise, „Turismul Românesc: Între impas și oportunitate”, ce au generat pe lângă̆ ecourile în spațiul public, decizii legislative schimbări pozitive de mentalități. Sute de speakeri și mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante orașe românești, cele mai stringente probleme, în scopul găsirii soluțiilor optime și celor mai bune strategii de viitor.

CONSILIUL DIRECTOR CONAF: Cristina Chiriac, Dana Nuță, Anca Damour, Alina Gamauf, Camelia Șucu,  Tatian Diaconu, Marius Ghenea, Nicoleta Munteanu, Gabriela Montoiu,  Hildegard Brandl, Corneliu Bodea, Amalia Năstase, Viorica Pușcaș.

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.