21 iunie 2024

Contact us

Curs inițiere/ pictura icoanei pe sticlă în tehnica tradițională

 Curs inițiere/ pictura icoanei pe sticlă în tehnica tradițională

►Din 20 martie aveți ocazia să pictați prima dumneavoastră icoană scheiană pe sticlă, în cinci şedinţe, în cadrul unui curs unic în Brașov.
►La cursul nostru, sub îndrumarea a doi pictori reputați, veți fi inițiati în tehnica zugrăvitului tradiţional al icoanei pe sticlă, în spiritul vechiului centru de iconari din Șcheii Braşovului.
►În cadrul orelor de curs, veţi „scrie tipare” cu „condeie”, veţi pune „urzeala”, veţi „umple glaja” cu „fărburi” frecate pe „piatră de feşteală” cu „lufărul”, veţi încheia „chenarul” şi veţi pune „dosarul”.

Structură curs: 5 şedinţe a câte două ore. Program săptămânal, vinerea 20, 27 martie vineri 03, 10 aprilie si miercuri, 15 aprilie 2020.

1. a) Incursiune în istoria milenară a sticlei şi a tehnicii picturii pe sticlă în lume. Despre pictura pe sticlă a Europei apusene din secolul XIV şi geneza icoanei transilvănene pe sticlă. Apariţia glăjeriilor la noi în ţară şi a centrelor de iconari pe sticlă şi răspândirea lor în Transilvania. Specificităţi, influenţe, tematici, materiale şi tehnici.
Centrul de iconari din Șcheii Braşovului.
b) Pregătirea pentru pictură icoanei (rugăciuni ale unor iconari şi zugravi bisericeşti), „scrierea tiparului”, pregătirea sticlei şi „răzăluitul urzelei” pe dosul sticlei cu „condeie”.

2,3 Însuşirea teoriei cromatice specifice. Inventarul instrumentarului cromatic. Tehnici de preparare a pigmenţilor. Aşezarea în straturi a zonelor de culoare (în succesiune inversă faţă de privitor), urmând izvodul/ tiparul icoanei alese.

4 Finalizarea picturii, a „umplerii” cu „văcsele”/ „farburi”, „chenarul”. Aplicarea foiţei metalice aurii.

5. Pregătirea ramei – colorare şi decorare specifică (motive florale, geometrice sau liniare) prin tufuire, pictare şi patinare. Vernisare, închiderea cu „dosar” a icoanei pe sticlă (montarea sticlei în ramă cu andosarea ei).
Fiecare participant va lucra o icoană scheiană cu dimensiunile sticlei de 21/21 cm, cu o temă la alegere.

►Taxa de participare: 550 lei
___________________________________________
INSCRIERI: prin mesaj de confirmare fermă cu titlul „Icoană scheiană”, la casajunilor@gmail.com. În mesaj va rugăm să specificați datele dumneavoastră de contact (nume, telefon), precum si link sau atasament cu imaginea icoanei alese, din albumul https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1308552809203072&type=3
Contact: 0762633745

► Atelierele noastre se adresează adulţilor care doresc să își valorifice timpul printr-o reîntorcere la arta zugravilor iconari pe sticlă, pentru a-și însuși istoria și tehnică acestora. Dorim să va oferim o experiență plăcută, prin care emoția subconștientului dumneavoastră, provocată prin artă, să se exprime la modul cel mai personal, cu sensibilitate, cu căldură sufletească, cu exuberanţă şi moderaţie în cadrul dat. Obiectele create în cadrul atelierelor vor aduce un plus ambianței căminului dumneavoastră sau se pot transformă într-un cadou original pentru cineva drag.

►Cursurile sunt susţinute de Victoria Ţăroi și Georgiana Gămălie, membre fondatoare ale Asociaţiei Culturale Artessentia, asociaţie situată în inima Scheiului, care se preocupă de revitalizarea prin artă a patrimoniului local.

Victoria Ţăroi – licenţiată în conservare – restaurare la Facultatea de Arte Vizuale din Timişoara, cu dublu masterat în restaurare iconă şi textile – este un reputat artist vizual cu numeroase expoziţii de nivel naţional şi internaţional, cu experienţe multiple în cercetare și restaurare artă, pedagogie și curatoriat, cu portofoliu amplu în domeniul design-ului muzeal, de interior, obiect, mobilier și vestimentar.

Lucica Burkuș este un artist vizual cu numeroase participări expozitionale si cu competențe si multilple experimentări ale tehnicilor specifice artelor tradiționale.

Echipa Artessentia, o echipa creativă și complexă, compusă din specialiști pe o arie largă de domenii, se modelează pe diverse subiecte de patrimoniu repunandu-le în atenție prin arta actuală.

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.