Ioan Gabriel Luca, repere profesionale

Instrumentist de marcă, Ioan Gabriel Luca, profesor la Universitatea Națională de Muzică București, a participat la concerte internaționale de mare succes, în țară și în străinătate. Ca elev a caștigat șase ediții consecutive ale Olimpiadei Naționale de Muzică, precum și Premiul I al unei ediții a Concursului Internațional Jeunesses Musicales.

Ioan Gabriel Luca s-a născut în anul 1977 la Dorohoi. De la varsta de 6 ani studiaza vioara, iar de la 12 ani incepe studiul cornului sub îndrumarea profesorului Neculai Musteata, la Liceul Octav Băncila din Iași. Calitățile sale interpretative sunt recunoscute repede la nivel național: câștigă premiul I la șase ediții consecutive ale Olimpiadei Naționale de Muzică, din 1990 până în 1996, performanțe cărora adaugă, în aceeași perioadă, premii I la Concursurile de interpretare de la Ploiești (1992), Iași (1992, 1993, 1996), Constanța (1994), Baia Mare (1995).

În 1996 obține Premiul I la Concursul Internațional Jeunesses Musicales. Ioan Gabriel Luca a absolvit în 2001 Universitatea de Muzică din București, la clasa prof. Nicolae Lipoczi, corn solo.

Din 1997 este membru al Filarmonicii „George Enescu” București, iar din 1999 este șef partidă corn. Împreună cu orchestra Filarmonicii George Enescu a participat la numeroase turnee internaționale de mare succes în Europa și Asia.

Între timp își continuă și activitatea solistică. Este membru al formațiilor Athenaeum Brass Quintet, cvintetului George Enescu, Romanian Brass, cu care a susținut concerte în țară și străinătate și a realizat înregistrări. Este membru al Orchestrei Internazionale d’Italia. În anul 2004, Ioan Gabriel Luca este distins de către Președintele României cu Medalia Meritul Cultural clasa II-a.

Din 2007 este profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică București.

Membru în orchestre de înalt calibru artistic, distins de către Președintele României cu Medalia Meritul Cultural clasa II-a.

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.