19 martie 2024

Contact us

E aspru drumul către stele

 E aspru drumul către stele

Antonela Lungu, absolventă promoţia 1990 şi  Kassandra Veress, elevă actuală, în clasa a XI-a C

30 ianuarie este data la care Colegiului Național „Dr. Ioan Meșotăˮ din Brașov îşi aniversează înfiinţarea. În 2021 vorbim despre 152 de ani de istorie, performanță şi excelență în educație, atribute care onorează și obligă în egală măsură.

De ce a fost aleasă această zi? Pentru că în 30 ianuarie se face pomenirea Sfinţilor părinţi şi mari dascăli ai lumii şi ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu şi Ioan Gură de Aur.

Cine a fost Dr. Ioan Meşotă? Născut la 24 iunie 1837 la Dârste, a urmat clasele primare la şcolile din localitatea natală şi din Turcheş (Săcele), iar apoi gimnaziul român din Braşov, înfiinţat în 1850 şi cursurile şcolii germane, unde a susţinut examenul de maturitate. A urmat cursurile Universităţilor din Viena şi Bonn, la 24 de ani obţiinând titlul de doctor în filosofie. La Gimaziul român din Braşov a fost profesor şi con-rector în perioada 1861 – 1870 şi director şi profesor în perioada 1870 – 1878. De-a lungul carierei sale a predat: latină, greacă veche, matematică, istorie, psihologie, limba franceză şi filosofie. Cel mai important aport al său la studierea în şcoli a istoriei  îl reprezintă traducerea manualului de geografie şi istorie universală, manual care a unificat studiul istoriei pentru întreg spaţiul românesc. Contribuţia ştiinţifică i-a fost recunoscută în 13 septembrie 1877, prin alegerea ca membru corespondent al Academiei Române. S-a stins la 31 ianuarie 1878, rămânând un model pentru elevi şi profesori, prin dedicaţia pe care a dovedit-o în a sluji comunitatea [1].

Care este istoricul Colegiului? A fost înfiinţat în anul 1869 ca Şcoala Reală Inferioară în cadrul Şcoalelor Centrale Române greco-ortodoxe din Braşov, având menirea de a pregăti, împreună cu Şcoala Comercială, tineri români pentru activităţile economice şi practice. După Marea Unire, în 1919, Şcoala Reală Română s-a unit cu Şcoala Reală Maghiară (înfiinţată în anul 1881) şi au format Liceul Real de Stat cu opt clase, numit „Dr. Ioan Meșotăˮ . În perioada 1919 – 1948 liceul a funcţionat în clădirea fostei Şcoli Reale Maghiare (actualul corp „Tˮ al Universităţii „Transilvaniaˮ), timp în care a dobândit faima de şcoală de elită, a cărei absolvire constituia un pas sigur spre învăţământul superior. Caracteristica liceului era atitudinea pozitivă şi solidaritatea în bine, formând ceea ce s-a numit „spirit meşotistˮ, care s-a preluat si în etapele următoare [2]. În anul şcolar 1947 – 1948 liceul a fost încadrat ca liceu de tip F, numindu-se „Liceul teoretic de băieţi Dr. Ioan Meșotăˮ cu cinci clase de liceu şi nouă de gimnaziu, desfiinţat prin Legea învăţământului din 3 august 1948 şi transformat în Şcoala medie nr. 3, care funcţiona în anii ’50 la parterul actualei Şcoli Generale nr. 13. În 1962 s-a obţinut aprobarea pentru construcţia imobilului de pe strada Bihorului nr. 3 (actualul corp A) iar liceul a revenit la numele „Dr. Ioan Meșotăˮ. În anii ’80 a fost numit Liceul industrial nr. 8 Braşov. După decembrie 1989 s-a revenit la tradiţia numelui „Dr. Ioan Meșotăˮ, iar ulterior, în 1999 a devenit Colegiu Naţional. În 2017 s-a adăugat un corp nou de clădire (corpul C). De-a lungul timpului, în acest colegiu s-au format numeroase personalităţi ale vieţii ştiinţifice, culturale, economice sau politice [1].

Pandemia nu i-a oprit pe elevii şi profesorii actuali să organizeze tradiţionala serbare de Ziua Colegiului, de data aceasta în format online, care poate fi urmărită pe:

Printre tradițiile Colegiului Național „Dr. Ioan Meșotăˮ se numără și lansarea a două volume, Anuarul Colegiului și revista „Licăririˮ, care vor fi disponibile pentru achiziţionare la sala CDI situată la ultimul etaj al corpului C.

Ajuns la al 13-lea număr al seriei noi, Anuarul, aflat sub coordonarea doamnei profesor Monica Cotfas, este o publicație consistentă, în care se înregistrează evenimentele ce și-au lăsat amprenta asupra anului școlar anterior, proiecte sau colaborări, memorii ale absolvenților, dar și date despre performanțele școlare, artistice sau sportive ale elevilor și ale profesorilor coordonatori. Noutatea acestui an este capitolul „Meșotă Digitalˮ, care surprinde procesul de transfer al orelor de curs în mediul online și perspective asupra clasei virtuale.

De asemenea, a fost lansat și cel de-al 10-lea număr al revistei elevilor, „Licăririˮ, coordonată de doamna profesor Daniela Dan, în paginile căreia se regăsesc ideile, gândurile, emoțiile copiilor în diverse forme artistice. De la proză, poezie, dar și teatru în acest an, până la interviuri, cronici și articole științifice, toate își găsesc armonios locul în capitolele revistei alături de grafica impresionantă, realizată tot de elevii colegiului.

Deviza meşotiştilor, Per aspera ad astra, spune că drumul spre reușită este presărat cu greutăți și numai prin străduință și perseverență se poate ajunge la stele. Şi întotdeauna profesorii au fost alături de elevi, dăruindu-le cunoştinţe iar părinţii au fost sprijin.

La mulţi ani Colegiului nostru drag!

Bibliografie:

[1] I. Dumitraşcu, Dr. Ioan Meşotă, o viaţă dedicată învăţământului braşovean (1837-1878), în Anuarul Colegiului Naţional „Dr. Ioan Meșotăˮ, Anul şcolar 2018-2019.

[2] V. Bodea, Colegiul Național „Dr.Ioan Meșotăˮ – istorie și „spirit meșotistˮ, disponibil la: https://mesota.ro/nou/despre-colegiu.php

Video: YouTube

Foto: Cristian Lungu

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.