Expoziția „Mari graficieni ai lumii – Friedrich von Bömches”
Muzeul Naţional Cotroceni organizează în parteneriat cu Muzeul de Artă Braşov expoziţia „Mari graficieni ai lumii – Friedrich von Bömches”. Expoziţia va fi deschisă în în perioada 15 martie – 1 aprilie 2018 la Muzeul Naţional Cotroceni.
Muzeul de Artă Braşov împrumută în vederea expoziţiei 19 lucrări de pictură şi grafică semnate Friedrich von Bömches, artist român, originar din Brașov (n: 27 decembrie 1916 la Brasov – d: 02 mai 2010, Wiehl, Germania).
S-a format ca pictor între anii 1936 – 1941, luând lecţii de desen, pictură şi compoziţie de la: Fritz Kimm, Hans Eder şi Johann Mattis-Teutsch. În 1941, este trimis pe front, iar la scurt timp după întoarcerea din război, în 1945, este deportat pentru cinci ani într-un lagăr de muncă din Rusia. Aceşti zece ani teribili de război şi muncă silnică îşi vor pune amprenta asupra paletei cromatice şi a tematicii pictorului.
În 1950, devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi timp de douăzeci de ani va face parte din conducerea filialei UAP din Braşov. A participat la expoziţii în ţară şi străinătate şi este decorat cu „Ordinul Meritul Cultural cl. IV”. În 1978, se stabileşte definitiv, în Germania. Schiţează portretele unor personalităţi germane din cultură, politică şi economie ca Peter Ludwig, Genscher, Heidegger, Beitz sau Lore Lorenz.
Friedrich von Bömches a lăsat în urmă mii de lucrări, fiind de o productivitate inimaginabilă.
Tematica lui Friedrich von Bömches este foarte variată: în afară de portrete, l-a preocupat peisagistica, animalele, personajele literare şi biblice, viaţa la ţară, maternitatea, bătrâneţea, boala, moartea… Unul din motivele cele mai iubite şi des întâlnite în opera lui sunt femeile românce cărând apă în ulcioare, stând de vorbă la gard, cu copii în braţe sau de mână, jelind la priveghi. Un critic remarca odată că „sasul Bömches e mai român ca românii”.
Muzeul de Artă Braşov s-a preocupat mereu de promovarea creaţiei artiştilor braşoveni prin itinerarea unor expoziţii şi sprijinirea unor iniţiative de valorificare a creaţiei artiştilor activi în cadrul centrului artistic braşovean.
Afis expozitie
1 Comment
M-a incurajat inaintea primei expozitii, una de grup, de sfarsit de an de studiu la Scoala Populara de Arta Brasov. I-am ramas si-i raman recunoscator. Dumnezeu sa-l odihneasca.
A fost un mare artist plastic, cu linie distincta si atmosfera specifica, personala, cum putini poseda. Desteptii care au pus mana pe oras dupa 1989 au distrus galeria de arta de pe Bulevardul Victoriei, acolo unde si-a expus multe dintre lucrarile de inconfundabila valoare. Era un saptiu caruia ar fi trebuit sa-i fie pastrata destinatia initiala fie si numai pentru ca a expus si el acolo.