12 iulie 2024

Contact us

Harta digitală a Brașovului cu locația eco-insulelor de colectare a deșeurilor reciclabile

 Harta digitală a Brașovului cu locația eco-insulelor de colectare a deșeurilor reciclabile

Pentru a asigura un acces mai facil brasovenilor care locuiesc la bloc spre zonele de colectare a deșeurilor reciclabile, Primaria Brasov si cei doi operatori de salubrizare au lansat hartile electronice cu ampasarea ecoinsulelor din muncipiul Brasov. Aceste pot fi consultate atât pe portalul www.brasovcity.ro cât și pe site-urile celor doi operatori. (meniul Caută/În hărți/Harta salubrizării), cât și pe site-urile celor doi operatori Comprest și Brai-Cata .

Totodată, zilele acestea a fost lansată o campanie de informare, astfel încât brașovenii să știe modul în care se colectează deșeurile reciclabile, zilele în care se ridică acestea, atât la case, cât și de la ecoinsule, ce tipuri de deșeuri reciclabile se colectează etc. În acest moment colectarea deșeurilor reciclabile de la blocuri se face prin intermediul a 114 ecoinsule, dotate cu recipienți de colectare pentru fiecare fracție reciclabilă și prin intermediul  a două ecoinsule cu acces controlat (Răcădău și Scriitorilor).

În săptămânile următoare vor fi amplasate alte 35 de ecoinsule cu recipienți tip clopot. În paralel, după aprobarea bugetului, în baza acordului-cadru semnat la sfârșitul anului trecut, Municipalitatea va achiziționa și monta aproximativ 30 de sisteme de colectare deșeuri reciclabile cu acces controlat (ca cele din Răcădău și Scriitorilor).

Colectarea deseurilor reciclabile se efectueaza separat cu un numar de 11 autoutilitare speciale de capacitati cuprinse intre 3 m³si 21 m³.

„Le-am cerut celor doi operatori să stabilescă locații pentru aceste recipiente, să fie localizate toate pe harta interactivă, să avem o evidență clară a lor, iar Poliția Locală împreună cu operatorii și inspectorii Primăriei să le verifice permanent.

De asemenea, le-am cerut să stabilească un grafic de colectare pe care să îl facă public, pe site-urile lor dar și prin alte mijloace, astfel încât cetățenii să știe clar acest lucru, iar colectarea să se facă pe tipuri diferite de deșeuri, nu la grămadă.

Eco-insulele sunt amplasate astfel încât să deservească un număr optim de locuitori, iar eco-insulele cu acces restricționat ce vor fi achiziționate și instalate în această primăvară vor fi amplasate în apropierea școlilor, pentru că mizăm foarte mult și pe educație, pentru a avea un sistem de colectare bine pus la punct.

De asemenea, le-am cerut să aibă o comunicare foarte bună cu cetățenii,pornind de la inscripționarea recipientelor de colectare – nu numai cele de colectare selectivă – cu numele operatorului și datele sale de contact, atfel încât fiecare cetățean să știe unde să apeleze dacă apar probleme și cine se ocupă de zona respectivă.

Este o primă etapă, vom vedea impactul și care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm în continuare, astfel încât să nu mai avem o situație bună pe hârtie, care să nu fie așa de bună în practică. Voi propune și Consiliului Local modificarea regulamentului de salubrizare, astfel încât să existe reguli mai stricte și sancțiuni, atât pentru cetățeni, cât și pentru operatorii care nu respectă aceste reguli“, a declarat primarul George Scripcaru, citat de La pas prin Brasov.

Foto: Primaria Municipiului Brasov

Sursa: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.