4 decembrie 2023

Contact us

‘IIa călătoare’ a Anei Borca își continuă drumul prin Țara Făgărașului

 ‘IIa călătoare’ a Anei Borca își continuă drumul prin Țara Făgărașului

”IIa călătoare” a Anei Borca își continuă drumul prin Țara Făgărașului răspândind ”microbul” artei tradiționale și reînviind șezătorile de altădată.

Cu puțin timp în urmă, la șezătoarea din Mândra – Fărăgaș, am cunoscut o familie care și-a dorit să restaureze o casă veche, tradițională. Au reușit după mai bine de 10 ani să o pună pe picioare și o îmbunătățesc zi de zi cu obiecte vechi. O gospodărie în toată puterea cuvântului care adăpostește turiștii și trecătorii care își doresc să se reîntoarcă în trecut și să asculte povestea locului pe care îl vizitează.

Astăzi (sambata 01 octombrie a.c.) ne-au fost gazde, ne-au primit cu brațele deschise și și-au ”pus sufletul pe masă”. Ospitalitatea care ne-a făcut celebri peste hotare și despre care se spunea că a dispărut de pe meleagurile noastre este reală, este aici, la ea acasă. Mulțumim familiei Giurgiu – ”Casa din Șona” pentru minunatele clipe petrecute împreună.

Am pornit apoi spre ”Fierăria lui Lazăr”, un atelier din sat pus pe picioare de ”Asociația ”Șona Noastră”, sub îndrumarea atentă a pictorului Ștefan Câlția și finalizată după trei ani.

Ștefan Câlția a desfăcut casa bunicilor (din Ucea, Făgăraș) scândură cu scândură și a reconstruit-o în grădina lui, după planurile inițiale. Ne-am bucurat de locul pitoresc și izul de secol trecut și am zăbovit pentru o ședință foto. (Nu se putea altfel!)

Legendele despre ”Piramidele” sau ”Guruieți” cum li se mai spune , sunt atracția locului datorită enigmei încă nedeslușită de către locuitorii satului sau istorici. Până la dezlegarea acestei enigme poate să mai treacă mult timp. Deocamdată ne-am bucurat de aerul proaspăt și pur, ne-am încărcat de energie pozitivă și ne-am ”clătit” ochii cu imaginile de pe platoul Țării Făgărașului.

Pentru că a fost sărbătoare nu s-a cusut dar s-au schimbat informații, sfaturi, s-au pus la cale alte planuri legate de ateliere de cusut, am râs, am glumit, am cântat, am mâncat bucate alese, pregătite cu drag de către cei care au onorat această invitație și ne-am bucurat de prezența fiecăruia dintre cei care au călcat pragul ”Casei din Șona”.

Credit foto: Viviana Costan Moiseanu

Viviana Costan Moiseanu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.