2 octombrie 2023

Contact us

Ioana Pârvulescu, laureată în competiţia „O poveste europeană: Câștigătorii EUPL descriu Europa”

 Ioana Pârvulescu, laureată în competiţia „O poveste europeană: Câștigătorii EUPL descriu Europa”


Ioana Pârvulescu, devine laureată a Premiului juriului în competiţia „O poveste europeană: Câștigătorii EUPL descriu Europa”. Scriitoarea Ioana Pârvulescu a trecut Oceanul după recentul triumf european.

Proaspăt laureată cu unul dintre celemai importante premii literare ale Uniunii Europene, scriitoarea Ioana Pârvulescu se va afla în Statele Unite, la prima ieșire internațională după noul său triumf european, pentru a participa, ca invitat special, la o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român de la New York împreună cu mai multe importante organizații culturale și academice new-yorkeze.

Deținătoare a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) din 2013, pentru romanul Viața începe vineri, Ioana Pârvulescu sosește peste Ocean cu o nouă recunoașterea talentului său – Marele Premiu al Juriului în competiția aniversară ocazionată de împlinirea celor 10 ani de existență a EUPL, pentru povestirea O voce, dedicată Monicăi Lovinescu.

Periplul american a început la Universitatea Columbia, în 27 noiembrie, unde cunoscuta romancieră și eseistă a purtat un dialog cu cititorii într-o întâlnire co-organizată de ICRNY, Institutul Harriman și Est-Central European Center ale celebrei instituții de învățământ superior americane. Discuția a fost moderată de lect.univ. dr. Mona Momescu, de la Catedra „Nicolae Iorga“ din cadrul Universității Columbia, iar în deschidere au luat cuvântul Dd.Christopher J. Caes, directorul Est-Central European Center și Dorian Branea, directorul ICR New York.

În perioada 28-29 noiembrie, Ioana Pârvulescu a participat la cel mai mare festival new-yorkez dedicat literaturii în traducere și unul dintre cele mai mari evenimente literare europene din Statele Unite, New Literature from Europe, organizat de mai multe institute din țările Uniunii Europene reunite în clusterul EUNIC New York, unde a fost invitată să citească din opera sa recentă și să dialogheze cu alți scriitori europeni importanți pe teme stringente precum globalizarea, fenomenul migrației și alte provocări ale lumii contemporane.

Invitata din România a participat la secțiunile „Voci europene în direct”, alături de BrunoVieira Amaral, Theodora Bauer, Gabija Grušaite, Vladimir Poleganov, FerencTemesi, Chiara Valerio (moderator: Sean Bye) și „Identități în formare”, împreună cu Brit Bildøen, Gabija Grušaite, Sarah Meuleman (moderator: Violeta Kelertas). Lecturile au continuat cu discuții la care au luat parte admiratori ai literaturilor europene, editori și critici de specialitate.

Ioana Pârvulescu a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, iar din 1996 predă literatura română modernă la aceeaşi facultate. A obținut doctoratul în anul 1999, cu teza Prejudecăţi literare. Opţiuni comode în receptarea literaturii române. A coordonat seria „Cartea de pe noptieră” a Editurii Humanitas și a lucrat ca redactor la revista „România literară”. A publicat volumele: Întoarcereîn Bucureştiul interbelic (Humanitas, 2003); În intimitatea secolului 19(Humanitas, 2005); În țara Miticilor. De șapte ori Caragiale (Humanitas,2007), Viața începe vineri (roman, Humanitas, 2009), Lumea ca ziar. Apatra putere: Caragiale (Humanitas, 2011), Viitorul începe luni(roman, Humanitas, 2012), Cum continuă povestea (poezie, Humanitas,2014), Inocenții (roman, Humanitas, 2016), Dialoguri secrete. Cum seroagă scriitorii și personajele lor (Humanitas, 2018). Romanele Viața începe vineri și Viitorul începe luni au apărut în limba engleză laeditura britanică Istros Books, bucurându-se deopotrivă de cronici favorabile și succes de public.

Credit foto: Mihai Benea

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.