3 decembrie 2023

Contact us

Majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți a intrat în vigoare

 Majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți a intrat în vigoare

2.188 de familii cu gemeni sau tripleți în componență vor beneficia de majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului. Schimbarea apare dupăpublicarea în Monitorul Oficial nr.844/19.09.2023 a normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 164/2022, act legislativ adoptat de Guvernul României.

Totodată, prin apariția normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 164/2022 sunt reglementate și situațiile în cazul cumulului de drepturi pentru copiii între 0-2 ani și copiii de la 3 la 7 ani, astfel că, se acordă majorarea prevăzută și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții beneficiază de indemnizația pentru creșterea altui copil, în prezent.

Indemnizațiile vor fi majorate începând cu următoarele plăți, care vor fi transmise către beneficiari în luna noiembrie 2023, când vor fi făcute plățile pentru luna octombrie. Este de menționat faptul că, părinții care sunt în plată la acest moment, nu trebuie să depună altă cerere, pentru că majorările vor fi operate din oficiu la nivelul Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială.

Hotărârea adoptată de Executiv asigură intrarea în vigoare a prevederilor prin care a fost transpusă în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158/19 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului și care vizează repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei, asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a acestora și creșterea posibilității ca părintele care nu a solicitat inițial concediu pentru creșterea copilului să își exercite acest drept.

Conform bazei de date ANPIS, la acest moment, la nivel național, din cele 2.188 de familii care au în îngrijire 4.404 gemeni ori tripleți, 58 de familii se află în județul Brașov.

Prevederile rămân neschimbate în ceea ce privește indemnizația acordată pentru unul dintre  copiii din sarcina multiplă. Beneficiul se calculează, în continuare, în cuantum de 85% din media veniturilor din 12 luni anterioare nașterii copilului.

Începând cu al doilea copil provenit dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 50% din indemnizaţia cuvenită pentru primul copil. Majorarea astfel calculată nu poate fi mai mică decât valoarea minimă a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, de 1496 lei.

Sursa foto: Pixabay

Sursa: comunicat remis La pas prin Brașov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.