Marie, Marie….ia pune tu de o ,,ie”!

Marie, Marie….ia pune tu de o ,,ie”! Nu ca s-ar vindeca lumea printr-o idee de a scrie despre ie, dar cand totusi vezi ca roata se intoarce, renasc si apar boli ca in vremurile de odinioara, greu de crezut ca si in zilele noastre  parca ne bantuie trecutul!

Un ritual vechi din traditia si cultura populara, un semn ca atunci candva a functionat! Omul la momente grele de boala si de greutatile de cumpana a vietii a alergat si a gasit mereu o cale de comunicare cu Dumnezeu!

Femeia a fost binecuvantata de Dumnezeu ca prin mainile sale sa gaseasca mereu si sa aduca leac de vindecare si biruinta peste boli si peste necazuri! In vremuri dedemult bantuiti de ciuma au fost secerati ca spicele la pamant, gandurile negre si durerea sfasietoare ca totul va pieri au pus-o pe femeia de odinioara din nou la o incercare, in imaginatia tulburata in acele momente ciuma era vazuta ca o alta persoana aducatoare de molipsitoarea boala care bantuia noaptea prin hotare!

La un asfintit de soare femeia a intocmit o ie ,o ie care nici prin imaginatia si nici prin textura ei nu arata o haina omeneasca, pana la revarsatul zorilor a fost dusa si pusa in capat de hotar ca atunci cand cima se apropie sa o sperie sa le lase hotarele, gospodariile, vitele, copii sa nu le mai bantuie sufletele si casele!

Uneori si in zilele noastre mai gasim,,Ia ciumei”prin hotare sau gradinile care sunt bantuite de rau facatori! Azi, credem in medicina si in mintile luminate ca totul va fi bine. Oamenii de odinioara credeau in credinta lor adevarata, credeau in Dumnezeu, talmacirea si ritualurile arhaice le era vindecarea! Momente cumplite si atunci, momente de grea incercare si acum!

Cu gandul cel bun si multa dragoste catre voi toti de aici din satul cu comori, 

Maria Boboia.

Imaginile apartin autorului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.