22 ianuarie 2025

Contact us

Mihaela Malea Stroe: Artă culinară postmodernă (pamflet)

 Mihaela Malea Stroe: Artă culinară postmodernă (pamflet)

Motto: Terci de mătrăgună/Să rânjim la lună.

Draga de Uniune/ Iaca ne propune/ Artă culinară/ Nouă și sprințară:
Tochitură de… lăcustă/ Săltăreață și robustă,
Viermișori flambați/ În loc de cârnați,/ Greier dezosat,/ Caramelizat…
Drosofila-n ciorbă –/ Nu încape vorbă –
E-o delicatesă/ Nouă și expresă./ Iar cu sos tartar…/ Bondar la grătar.
Dacă vreți omletă,/ Se zice-n rețetă,/ De-acum folosiți/ Ouă de furnici.
Pentru mesele festive/ Aveți „n” alternative:
Sarmale cu mămăruțe,/ Din păianjeni – chifteluțe,
Ficăței de molie/ Rumeniți în folie,/Aripioare de țânțar/ Cu mujdei sau cu muștar,
Târtița de bărzăune/ În foetaj se poate pune,/ Ca aperitiv e bun/ Sângerete de tăun,
Feerie – cum să-i zici? – / Piftie din licurici!
Din miriapozi – tocană, / (Hai să renunțăm la slană!)
Pui de viespe la cuptor…/ O să placă tuturor.
Coropișniță-n aluat,/ Din rădașcă – un stufat,
Urechelnița murată/ E savoare-ntruchipată,
Ploșnițe de cereale/ Cu spanac – sunt ideale,
Preparatul cel mai șic/ Ochi de trântor în aspic,
Colorado-n foi de viță,/ Afidele – în alviță,
Cărăbușii gratinați/ Fragezi, fini și aromați,
Gândăcelul-croitor/ Ca șnițel – e uimitor!
Iar cel de bucătărie/ Potrivit e în plachie.
Poale-n brâu cu umplutură/ Din larve de libelulă,
Ori gogoși din fluturași/ (la „gogoși” cei mari sunt ași!)
Un prosciuto de omidă,/ Drob crocant de crisalidă,
Pentru snobi cu fițe/ Gofre din mușițe,/Scorpion pasat/ În tort marmorat,
Muște marinate…/ Ce diversitate!!!/ Toate-s minunate/ Pentru sănătate.

Încă nu e prea târziu/ Să includă în meniu –
Că n-ar fi mare scofală – / Garnitura vegetală
După capul… nu știu cui!:/ Pălăria șarpelui.
Are – garantat, neîntârziat –,/ Efectul scontat:
Îți dă brânci, măi, frate,/ Spre… eternitate!
Te… înveșnicește/ Cât ai zice „pește!”

Dac-or fi așa de bune,/ Mânca-le-ar cin’ le propune!

Mihaela Malea Stroe

Desen: Mihaela Malea Stroe

Publicat în premieră pe pagina La pas prin Brașov

Redactia

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.