17 aprilie 2024

Contact us

Muzeul de Etnografie Brașov: „Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”

 Muzeul de Etnografie Brașov: „Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”

Muzeul de Etnografie Brașov deschide miercuri, 14 iunie 2023, orele 18.00, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Piața Sfatului nr. 15, expoziția intitulată „Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”, în cadrul proiectului „Pro patrimonio. Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), în parteneriat cu instituții muzeale și ONG-uri culturale din Brașov și din țară, respectiv Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național Bran, Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România, Muzeul Prima Școală Românească și Asociația ERMIS Brașov.

Proiectul desfășurat în perioada martie – iulie 2023 a avut ca principal obiectiv prezentarea unei tehnologii inovatoare din domeniul conservării curative și preventive a bunurilor de patrimoniu din colecții muzeale și din colecții private, prin organizarea de workshop-uri și ateliere interactive. În cadrul acestor activități s-a prezentat instalația de tratare cu azot, deținută de Muzeul de Etnografie Brașov, precum și metoda de conservare în mediu anoxic, și s-a realizat un schimb de bune practici în domeniul conservării și restaurării, între specialiștii din cadrul instituțiilor participante.

Un alt obiectiv al proiectului a fost organizarea prezentei expoziții, care prezintă obiecte aparținând instituțiilor partenere, supuse tratamentului inovativ, non-invaziv și ecologic de conservare prin anoxie, în cadrul laboratorului de conservare-restaurare al Muzeului de Etnografie Brașov.

Expoziția se adresează colecționarilor, deținători de obiecte de patrimoniu, membrelor din șezători, dar și publicului care nu deține cunoștințe de specialitate în conservarea obiectelor cu caracter etnografic, dar este interesat să afle cum se poate păstra starea unui obiect în condiții optime, pentru o perioadă cât mai lungă.

Proiectul a creat o punte de legătură între instituțiile muzeale, pe de o parte, și mediul privat reprezentat de organizații nonguvernamentale, șezători, colecționari, pe de altă parte, pentru a înlesni oferirea celor mai bune metodologii de conservare, păstrare, depozitare și etalare a obiectelor de patrimoniu.

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brașov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.