20 iunie 2024

Contact us

„Noi putem. Eu pot.”

 „Noi putem. Eu pot.”

Cu greu m-am decis asupra subiectului de astăzi pentru rubrica „Clipa de emoție”, fiind vorba de un lucru despre care ne e greu să vorbim tuturor și mă refer la faptul că în 4 februarie se marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Această zi este inițiativa Uniunii Internaționale pentru Controlul Cancerului – Union for International Cancer Control (UICC).

Din 2016 până în 2018, sloganul sub care se desfăşoară Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este: „We Can. I Can” (Noi putem. Eu pot.), un îndemn atât colectiv, cât şi individual de a lupta împotriva cancerului, conform www.worldcancerday.org, punându-se accent pe prevenţie, depistarea precoce a tumorilor maligne şi tratamentul acestora.

Statisticile spun despre cancer că este a doua cauză de deces din întreaga lume, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial. Dar dincolo de cifre sunt oamenii, cei care suferă de această boală dar și cei care sunt lângă ei. Multe forme de cancer pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viaţă.

O mare parte a formelor de cancer poate fi tratată chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, dacă boala este depistată în fază incipientă. Iar ceea ce putem să facem fiecare este să ne educăm pe noi și pe ceilalți pentru evitarea factorilor de risc, pentru informarea despre prevenirea și tratarea cancerului cât și pentru efectuarea controalelor medicale preventive.

Pentru noi, pentru cei din jurul nostru!

Sursa foto: worldcancerday.org

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.