24 iunie 2024

Contact us

O seară specială și sunete romantice la Filarmonica brașoveană!

 O seară specială și sunete romantice la Filarmonica brașoveană!

Dirijorul Desar Sulejmani din Germania, aflat la prima colaborare cu Orchestră Simfonică a Filarmonicii Brașov, propune în această săptămâna iubitorilor muzicii clasice simfonice, un program muzical de excepție.

Pentru prima dată în Brașov, dirijorul este foarte încântat de artiștii muzicieni ai Orchestrei brașovene, pe care îi consideră unii dintre cei mai receptivi din rândul artiștilor orchestrelor simfonice europene, artiști care oricând pot face față cu brio exigențelor oricărui dirijor de talie. 

 Astfel, la pupitrul dirijoral al Orchestrei și având-o invitată pe INKYOUNG LEE  din Coreea, își propune să ofere publicului “un cadoumuzical în preajmă sărbătorilor Craciunului”.

 Din program fac parte lucrările: G. Verdi – Uvertura la opera„Forța destinului” F. Mendelssohn – Bartholdy – Concert nr. 1 pentru pian șiorchestră în sol minor op. 25 și O. Respighi – Poemul simfonic „Pini di Roma”.

 “Forța destinului”, una dintre cele mai reprezentative opere ale lui Verdi, este o lucrare ce a avut premiera în anul 1862. Autor a peste 20 deopere, Verdi a fost unul dintre cei mai mari compozitori de operă ai sec. al XIX-lea, operele acestuia fiind cunscute și admirate cu precădere în Rusia vremurilor lui, direcția teatrelor imperiale din Petersburg comandându-I lui Verdi o operă care să fie prezentată pentru prima oară în Rusia. Astfel, se naște “Forta deldestino”, ce avea să fie cântată în premieră în 1862.

 Cea de-a două lucrare, Concertul pentru pian și orchestră, de F.Mendelssohn – Bartholdy este o compoziție cu structură echilibrată, în 3 părți: molto allegro con fuoco, andante și presto – molto allegro vivace, și care vaoferi publicului un moment de energie și dinamism.

Aici, publicul o va putea remarca pe cunoscuta pianistă Inkyoung Lee, o solistă ce și-a exprimat talentul încă de la vârstă de 7 ani, uimind prin trăirea și delicatețea manifestării actului artistic, în prezent fiind Doctor în Arte Muzicale și Performanța Pianului. 

 Cât despre “Pini di Roma”, putem spune că este un tablou muzical ce aparține romantismului târziu, o lucrare de un lirism profund, compozitorul sprijinindu-se pe un ritm ferm, cu o gradație dinamică impresionantă.

Concertul are loc Joi, 13 decembrie 2018, la Sala Patria de la orele19.00. Prețul biletului este de 40 de ron.

Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.