24 aprilie 2024

Contact us

Poartă IE cu MândrIE la Centrul Cultural „Reduta”

 Poartă IE cu MândrIE la Centrul Cultural „Reduta”

Centrul Cultural „Reduta” vă invită în perioada 12-26 iunie la o serie de evenimente dedicate Zilei IEI.

Timp de 15 zile veți descoperi în foaierul Centrului Cultural Reduta, două expoziții prin intermediul cărora este celebrată piesa principală a costumului popular românesc, IA.

În prima expoziție vor fi prezentate atât cămăși vechi, cât și reproduceri ale acestora realizate de Zorica Donțu, iar în cea de-a două expoziție, o serie de fotografii semnate de Adrian Murgea din satul Ileni.

În zi de sărbătoare, în 24 iunie, de la ora 16.00, fiind prezenți la finisajul celor două expoziții, veți avea ocazia să fiți fotografiați și să plecați acasă cu o amintire, deoarece Reduta îmbracă IA.

Evenimentele dedicate Zilei IEI sunt:

12 – 26 iunie 2023

Expoziția IA-trecut și prezent cuprinde cămăși tradiționale din diferite zone etnografice ale țării, aflate în colecția doamnei Zorica Donțu (Ozun, Covasna), coordonatoare a grupului de șezători din Sf. Gheorghe. Astfel, în foaierul Redutei veți regăsi atât cămăși vechi, cât și reproduceri ale acestora, realizate de Zorica Donțu; în completare vor fi expuse și câteva costume tradiționale vechi.

Expoziția Oamenii locului cuprinde fotografii semnate de Adrian Murgea din satul Ileni – Mândra, Țara Făgărașului, realizate în cadrul proiectului Acasă, la origini.
24 iunie 2023, ora 16.00

Reduta îmbracă IA – toți cei prezenți la finisajul celor două expoziții vor avea posibilitatea să se fotografieze în cămașă tradițională și să primească respectiva fotografie printată. Fotografiile vor fi realizate prin intermediul unei cabine foto pusă la dispoziție de Art of memories.

Reper identitar, ia este sărbătorită începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul de „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești.

Sărbătoarea iei a debutat la inițiativa comunității online La Blouse Roumaine (a cărei denumire reprezintă titlul unui tablou realizat în 1940, de pictorul francez Henri Matisse) și a fost preluată cu succes de comunitățile românești din peste 40 de țări.

Prin Legea nr. 184/2022, data de 24 iunie a fost instituită ca fiind ZIUA IEI.

Sursa și imagine: comunicat remis La pas prin Brașov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.