„Poetica” – premiul „Cartea Anului” 2021

LibFest 2022 – Târgul de cArte și Experiențe Culturale din Brașov, desfășurat în perioada 18-21 august a fost și prilej pentru decernarea premiilor Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România. Juriul, format din Cristian Muntean – președinte și cei patru membri: Ovidiu Moceanu, Mircea Moț, Magda Mirea (Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor) și Christian Crăciun (Filiala de Critică a Uniunii Scriitorilor) a hotărât acordarea premiului Cartea anului lui Eduard Dorneanu pentru volumul de poezie Poetica, editura Eikon iar premiul Pentru debut i-a revenit Ioanei Zenaida Rotariu pentru volumul, tot de versuri, Cei cinci ani de muțenie, editura Tracus Arte. Premiul Opera omnia a fost conferit criticului și istoricului literar Florin Șindrilaru. De asemenea s-au decernat: premiul Mira pentru critică literară, din partea Societății Ziariștilor și Oamenilor de Cultură „Cincinat Pavelescu” (președinte Mircea Brenciu), profesorului Ioan Paler pentru volumul Peregrin printre cărți, premiul Daniel Drăgan pentru proză, din partea Cenaclului „Buna Vestire” (președinte Ionel Simota) prozatoarei Rodica Bretin pentru volumul Amurgul elkilor și premiul Mihail Sebastian, din partea Revistei „Poem Caffe” (redactor-șef Luminița Dascălu), scriitorului Eduard Dorneanu tot pentru Poetica.

Eduard Dorneanu este un poet și prozator bucovinean, născut în satul Mălini, judeţul Suceava, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Brașov, din 2017. Opera sa conține volume de proză: Jurnal de nopţi şi dimineţi risipite (2011), Jurnal de primăvară mutilată (2011), 7,63 (2013), Mălini (2014), Departe de Troia (2016), Mălini, vol. II (2017), Mălini, vol. III (2018), Mălini, vol. IV (2020), de poezie: Gothic (2011), Frăţia trandafirului rupt (2011), Jurământul Templierului (2011), Rugăciunea de piatră (2011), Neînţelese dimineţi (2011), Sacra Erotica (2015), Sublimare (2017), Poetica (2021), Amprentele iubirii (2022) și antologia Jurnalul apelor purpurii (2011) .

Volumul Poetica este alcătuit din 36 de poeme în care trecutul se împletește cu albastrul, cu visele, cu dragostea postumă și cu tematica religioasă.

„Am deschis pleoapele

îngerul de pază râde

Visele au coborât smerite

În calea lui iosafat

Nu e nimic

Trupurile noastre încă pot

Face paradă de erudiție

Ardem

Cuvintele de dragoste

Sunt împletire în lacrimă și sânge

Părăsite de vise

Ca o corabie în flăcări

Care se îndreaptă către simplegade

Sub binecuvântarea vinului agonic

Care inundă

Constantele minții noastre

Neîncetat”

(fragment din poemul „Împletire”, pag. 50-51)

Astfel, discursul liric se oprește asupra unor subiecte precum mânile mamei, pomii din grădină, satul Mălini, toamna – aproape ca un lait motiv, iubitele pe care le alintă „orice femeie a fost o zeiță”, bunicul, Domnul.

După cum mărturisește autorul, atunci când scrie pe coperta IV a cărții: „Poezia mea este un labirint eliberat de idolii mentali.”, versurile sale fac abstracție de încătușări ale exprimării dar și de reguli precum semnele de punctuație care lipsesc, un atribut al poeziei contemporane. De altfel, versurile libere domină poezia de astăzi.

Într-o interpretare trecută prin filtrul meu sufletesc, cred că adevărata eliberare este aceea că poezia lui Eduard Dorneanu este dedicată oamenilor care au iubit complet cel puțin o dată în viață și care au înțeles că iubirea nu este o obligație a firii umane, nu este o formalitate, dar că este atât de frumoasă când e simplă și debarasată de etaloane materiale. Lumea pe care ne-o înfățișează nu este una a iraționalului ci este cea a unor binecuvântări.

„pentru că iubirea a schimbat viața noastră

și fiecare petală ascunde o zi și salvează veșnicia

iar focul arde necontenit

sporind frumusețea și tinerețea

celei mai frumoase zeițe

dragostea mea”

(fragment din poemul de final, pag. 76-77)

În fapt, volumul reprezintă o colecție de experiențe personale transpuse liric cu talentul unui poet care deține arta comunicării și știe să dea valoare stărilor, fie că este vorba de iubire, de tristețe sau de amintiri.

Felicitări pentru premiu și mult succes în continuare!

6 comentarii la „„Poetica” – premiul „Cartea Anului” 2021

  1. Premiile acordate confirmă valoarea incontestabilă a creațiilor autorului în literatura contemporană.
    Felicitări, Eduard Dorneanu, un nume de care, cu siguranță,vom mai auzi!

    1. Felicitări domnului scriitor Eduard Dorneanu pentru valoroasa operă și pentru premiile obținute, mult succes la recunoașteri mai înalte a valorii sale scriitoricești!

  2. Felicitări pentru strădanie , perseverență și performanță!
    Mult succes în continuare!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.