8 septembrie 2024

Contact us

„Poezia din muzica și dansul tradițional cu strigături”, la Muzeul Memorial Casa „Ștefan Baciuˮ

 „Poezia din muzica și dansul tradițional cu strigături”, la Muzeul Memorial Casa „Ștefan Baciuˮ

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Brașov, vă invită luni, 24 aprilie 2023, ora 10.00, la secția sa de literatură, Muzeul Memorial Casa „Ștefan Baciuˮ, str. Dr. Gh. Baiulescu nr.9, la un eveniment „horal”, proaspăt ieșit din cuptorul evenimentelor citadine cu iz tradițional. Este vorba despre un eveniment cu muzică live, desfășurat, în curtea casei poetului Ștefan Baciu (1918-1993).

Este un mit că te naşti un mare poet sau „bard”, dansator sau „jucător”, muzicant sau lăutar. Ca orice talent, dansul, muzica sau poezia se îmbunătăţesc exersându-le permanent.

Inspiraţi de suflul vacanței și de bucuria de după Sărbătorile Pascale, vom porni în prima aventură a dansului și muzicii tradiționale, aici la secția de literatură a Muzeului „Casa Mureșenilor” Brașov.

Haideți alături de noi să vă dezmorțiți picioarele, gâtul și călcâiele, să vă dezlegați limbile la strigături și chiuituri vechi sau inventate pe loc și să sărbătoriți cu noi și cu invitații noștri bucuria începutului de săptămână.

Cine suntem noi?

𝐕𝐥𝐚𝐝 𝐈𝐮𝐥𝐢𝐮 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐞𝐬𝐜𝐮 este student la Facultatea de Litere, specializarea Studii Culturale: Etnologie și Folclor. După ani buni de călătorii și mii de km parcurși 𝐕𝐥𝐚𝐝 și-a găsit calea: muzica, dansurile și instrumentele tradiţionale.  Zicălaş din fluier ciobănesc și caval caută să se dezvolte permanent, prin întâlniri cu maeștrii suflători precum Ségercz Ferencs, Andrei Cojan și Moisică Țeavă.

𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧 Drîmbă este arhitect de profesie și muzicant autodidact. Inspirat de muzici de pretutindeni, își exprimă pasiunea prin diverse instrumente cu coarde, de percuție sau de suflat.

Din 2019 a descoperit cobza, cel mai vechi instrument de acompaniament cu corzi folosit în muzicile tradiționale din țările românești, și de atunci nu a mai lăsat-o din mână.

𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧 se lasă inspirat de maeștri cobzari precum Florin Iordan, Szabolcs Csibi Vasile Păun și Marin Cotoanță.

▶ Moderatorul evenimentului: 𝐑𝐨𝐱𝐀𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐂𝐨𝐫𝐧𝐞𝐚, muzeograf acreditat în literatură și comunicare la secția de literatură, Muzeul Memorial Casa „Ștefan Baciuˮ. Este absolventă a UBB Cluj, specializarea Română – Etnologie și Antropologie Culturală, cu preocupări în domeniul dansului și muzicii tradiționale, organizează din 2018 worksop-uri de muzici tradiționale și dans împreună cu Ségercz Ferencs. Între 2008 și 2017, în calitate de muzeograf la Muzeul de Etnografie Brașov, a participat la numeroase campanii de cercetare de teren în satele din Trasilvania.

▶ Grafica: Cristian Drîmbă

▶ Eveniment organizat cu participarea Școlii Gimnaziale Nr. 27 Brașov.

▶ Accesul la eveniment se face pe bază de bilet achiziționat din interiorul muzeului;

copii 3 lei, adulți 6 lei.

Partener media ▶ La pas prin Brașov

Vă așteptăm!

Sursa: comunicat remis La pas prin Brașov

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.