Premiera inedită la Filarmonica Brașov!

Filarmonica Brașov a pregătit iubitorilor muzicii clasice Joi, 31 Mai 2018 de la ora 19.00, un concert in premiera.

Conceptul inedit ce va fi prezentat in concert a fost conceput de cei doi artiști greci invitați, saxofonistul Theodore Kerkezos si renumita artista de pantomima Matina Velimachiti. Aceștia vor reda alături de Orchestra Simfonica  povestea muzicala ce sta la baza lucrării scrisa de H. Tomasi  – “Balade pentru saxofon, clovn și orchestră”, nu doar prin sunete ci și prin pantomimă.

“Este  încântător  să asculți muzică și să vezi o piesă,   mai mult când acestea sunt combinate, la fel ca în lucrarea acestui concert, unde muzica se unește cu pantomimă! Saxofonul, clovnul și Orchestra „ne vorbesc” o poveste tristă, dar minunată, cu un sfârșit fericit. Este povestea unui clovn pe scenă narat prin muzică variind de la melancolie la fericire, subliniind valoarea compasiunii omului pentru semenul său,” a declarat  Alexandra Grancea – PR Filarmonica Brașov.

Concertul va fi dirijat de renumitul muzician rus, Ivan Stolbov, aflat la prima colaborare cu Orchestra Simfonica brașoveană.

Publicul va putea audia alături de aceasta lucrare alte doua lucrări de mare valoare, Czarsas pentru saxofon si orchestra scrisa de P. Iturralde di Dansuri simfonice de S. Rachmaninov .

Ivan Stolbov s-a născut în Leningrad, iar în 2000 a absolvit Conservatorul din St Petersburg, Rimsky-Korsakov, după care a absolvit ulterior un stagiu asistent (clasa profesorului Valery Bezruchenko). Perfecționează aptitudinile sale la Hochschule für Musik Detmold sub Hans Dietrich Klaus și a participat la cursuri de masterat de claintiști europeni de renume, printre care Antony Pay, François Benda și Alessandro Carbonare, precum și participarea la cursuri de muzică de cameră în cadrul Aurèle Nicolet și András Schiff .

Din 1999 este solist la Orchestra Mariinsky. În calitate de solist, a cântat cu orchestrele filarmonice din Moscova și Novosibirsk, Cappella de Stat din St Petersburg și Orchestrele Filarmonice Tokyo și Bogotá printre alte ansambluri. Ivan Stolbov a avut apariții de succes la concursuri muzicale de prestigiu.

A primit Marele Premiu la Competiția Interpreților de Instrumente Tânăr de Vânt (Novosibirsk, 2000) și a câștigat premiul la concursul ARD (München, 2001) cu un cvintet eolian, concursul Jeunesses musicales (București, 2004) Rimsky-Korsakov Competiția interpreților de instrumente eoliene (St Petersburg, 2005) și Concurența internațională a interpreților de instrumente de vânt și de percuție (Tokyo, 2007).

În 2013, Ivan Stolbov a absolvit Conservatorul din Sankt Petersburg în calitate de dirijor, a desfășurat programe de concerte la Teatrul Mariinsky din același an și, în calitate de dirijor de operă, și-a făcut debutul în noiembrie 2014 cu Così fan tutte al lui Mozart. În 2012, Ivan Stolbov și soția sa, pianistul Kim Ja Ran, au înregistrat un disc pe Melodiya cu lucrări de clarinet de Debussy, Gretchaninov, Poulenc, Hindemith și Taneyev. Ivan Stolbov joacă rolul Buffet Crampon A și Bb «Festivalul» Clarinets

Theodore Kerkezos a interpretat și a înregistrat întregul repertoriu standard pentru saxofon solo cu orchestre, inclusiv Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Filarmonicii din Londra, Filarmonica din Londra, Filarmonica din Sankt Petersburg, Simfonia Radio din Moscova „Ceaikovski”, Simfonia din Zurich, Berliner Symphoniker, Soloiștii din Moscova, care apar în săli de spectacole precum: Sala Carnegie-New York, Sala Festivalului Royal, Sala Wigmore – Londra, Sala Mare a Conservatorului din Moscova „Tchaikovsky”, Tonhalle-Zurich, Opera din Roma, Teatrul Vincenzo Bellini, Atena Megaron Concert Hall, Sala de Concerte din Beijing și Teatrul Herod Atticus (Atena-Partenon). Lucrează cu Yuri Bashmet, Vladimir Fedoseev, Michael Nyman, Yuri Simonov. Theodore Kerkezos a fost distins cu Doctorul Onorific al Artelor Muzicale de la IAACC / UNESCO, „pentru serviciile sale remarcabile ca interpret și profesor la scena muzicală internațională”.

În 2012, Academia Rusă de Științe Naturale și Arte și Organizația Națiunilor Unite împreună cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și al Justiției din Rusia, la numit în unanimitate membru de onoare al Academiei. A fost nominalizat de două ori pentru Premiile 50th Grammy din SUA la New York. Theodore Kerkezos a absolvit Conservatorul din Atena (clasa Babis Farantatos) și a continuat la Paris cu Daniel Deffayet și în Bordeaux cu Jean-Marie Londeix.

În 1999 a început o colaborare fructuoasă cu cărțile de scriere pentru saxofon, cărți de cărți Alphonse Leduc Editions Musicales-Paris. Lucrările i-au fost dedicate compozitorilor de frunte precum Iannis Xenakis, Friedrich Cerha și Mikis Theodorakis. În 2000 (până în 2010) a înființat și a fost director al Orchestrei Saxofone a Prefecturii Piraeus, unica în Orchestra de Stat a Europei de acest gen. Este profesor universitar la universități din: Boston, Princeton, Louisiana, Providence, la conservatoarele din: Boston, New England, statul Moscova și la academiile: Gnesin (Moscova), Chopin (Varșovia).

Discografia sa cu Simfonia Londrei, Filarmonica din Londra și Filarmonica a câștigat multe premii prestigioase.

Sursa și imagini: comunicat remis La pas prin Brașov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.