Program de excepție la Filarmonica Brașov

Joia aceasta, Filarmonica Brașov a pregătit iubitorilor de muzică din oraș un program de excepție. Concertul simfonic din data de 9 decembrie care va fi dirijat de maestrul Cristian Oroșanu și care îl va avea ca solist pe violoncelistul german Justus Grimm va avea următorul program:

Anatoli Liadov – Baba-Yaga, op. 56.

Stan Golestan – Concert Moldav pentru violoncel și orchestră.

Piotr Ilici Ceaikovski – Simfonia nr. 6 în si minor, op.74, „Patetica”.

Punctul culminant al evenimentului va fi Concertul moldav pentru violoncel și orchestră scris de compozitorul Stan Golestan.

Stan Golestan (n. 7 iunie 1875, Vaslui – d. 21 aprilie 1956, Paris) a fost un compozitor român, care s-a stabilit la Paris în 1895. A fondat revistele „L’Album musical” și „La Révue franco-roumaine”, iar apoi și-a continuat carieria ca profesor de compoziție la „L’École Normale de Musique” din Paris și ca și critic muzical pentru revista Figaro.

În 1915, revenit în România, a primit „Premiul George Enescu” pentru compoziție. Acestă distincție a fost create și finanțată chiar de către George Enescu împreună cu Regina Elisabeta și cu câțiva reprezentanți ai familiilor boierești Sturdza, Bibescu, Cantacuzino și Brâncoveanu.

Stan Golestan și-a desfășurat cea mai mare parte a carierei la Paris, unde a compus muzică simfonică, de cameră și vocală. Multe dintre creațiile sale au fost inspirate de folclorul românesc. Prin activitatea sa, Golestan a prezentat publicului francez cultura românească și a adus în România elemente din cultura Franței.

Pentru eforturile sale, statul francez i-a oferit în 1925 o distincție acordată foarte rar unui strain, „Legiunea de Onoare”. Câțiva ani mai târziu, în 1930, a fost decorat de către Regele Mihai I cu „Coroana României” în grad de Comandor, pentru promovarea muzicii românești în străinătate.

Concertul moldav pentru violoncel și orchestra este o compoziție aparte, care prelucrează în mod clasic teme din muzica moldovenească, trecute prin filtrul parizian al compozitorului.

Biletele pentru concert se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe bilet.ro.

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.