16 aprilie 2024

Contact us

Răzvan Stoica şi vioara sa Stradivarius din 1729, pe scena Filarmonicii Brașov!

 Răzvan Stoica şi vioara sa Stradivarius din 1729, pe scena Filarmonicii Brașov!

Filarmonica Brașov dă startul lunii aprilie cu mai multe evenimente adresate iubitorilor de artă și cultură din orașul nostru.

Marți seară, de la ora 19, Gaudeamus Quartet Filarmonica Brașov® va susține un recital în cadrul căruia va interpreta „Ultimele Șapte Cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce”, care este considerată a fi una dintre cele mai dramatice lucrări ale lui Joseph Haydn. La eveniment va fi invitat și preotul Mihai Manolache, care va adăuga cuvintele din Evanghelie.

Apoi, joi seară, tot de la ora 19, va avea loc concertul simfonic al săptămânii. Dirijorarea solovenă Andreja Šolar va conduce orchestra Filarmonicii Brașov, care va interpreta un program compus din Uvertura „William Tell”de Gioachino Rossini, urmată de Concertul pentru vioară și orchestră nr. 4 în re minor de Niccolò Paganini, și care se va încheia cu Simfonia no. 8 în si minor de Franz Schubert.

Solistul concertului va fi Răzvan Stoica, care este considerat ca fiind unul dintre cei mai apreciați tineri violoniști ai momentului. A evoluat ca solist alături de dirijori și orchestre de renume mondial. Cele mai recente colaborări ale sale includ concerte cu Filarmonica Südwestdeutsche din Konstanz din Germania, Filarmonica Slovenă, Filarmonica Olandeză, Orchestra Simfonică Sanremo, Orchestra Radio Slovenă, Orchestra Națională Radio, Filarmonica “George Enescu” din București, precum și Orchestra Academiei Beethoven, Filarmonica Essen și Orchestra Simfonică Trondheim.

Răzvan Stoica a obținut peste 24 de premii naționale și internaționale la competiții prestigioase, printre care Concursul Perosi, competițiile olimpice pentru vioară din România sau Concursul pentru duo-uri de la Bolzano. Ulterior câștigării, în anul 2009 a Marelui Premiu al concursului “Strad Prize” (Salzburg, Austria), lui Răzvan i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius 1729, pe care va cânta și la concertul de joi seară de la Sala Patria.

După concertul din 6 aprilie, Filarmonica Brașov îi invită pe iubitorii de muzică din oraș la un nou concert simfonic pe 13 aprilie, în cadrul căruia se vor cânta piese scrise de celebrul compozitor contemporan Arvo Pärt. Concertul va fi condus de dirijorul Vlad Vizireanu, iar solistul serii va fi Ioan-Dragoș Dimitriu. În cadrul acestui concert va cânta și Corul Mixt de Cameră „Concentus” al Centrului Cultural Reduta, condus de Marius Modiga.

Biletele pentru evenimentele filarmonicii se găsesc la casieria Sălii Patria sau online pe siteul bilet.ro.

Foto 1: Răzvan Stoica

Foto 2 & 3: Andreja Solar este la repetiții cu orchestra Filarmonicii Brașov (Foto: Iosif Trif)

Sursa: comunicat remis La pas prin Brașov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.