19 martie 2025

Ro-Micro 2024: istoria fascinantă a calculatoarelor retro românești

 Ro-Micro 2024: istoria fascinantă a calculatoarelor retro românești

Brașovul a fost gazda evenimentului Ro-Micro 2024, desfășurat în 28 iunie a.c., la care cercetatori, cadre didactice, ingineri și pasionați de calculatoare au prezentat aspecte inedite ale istoriei calculatoarelor personale românești, printre care CoBra, HC85 și CIP. Evenimentul s-a desfășurat la Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universității Transilvania din Brașov.

„Evenimentul nu este doar o călătorie în trecut, ci și o invitație pentru tânăra generație de a explora și de a se implica în domeniul fascinant al microprocesoarelor, hardware și software, care stau la baza revoluției informaționale”, a spus Sorin Cismaș, cel care s-a ocupat de organizarea Ro-Micro.

Punctul de plecare a fost calculatorul CoBra, produs în Brașov între anii 1986 și 1990. Participanții au aflat istoria nespusă a acestui calculator chiar de la George Toacșe, cel care a condus echipa de cercetare. Vasile Prodan, care s-a ocupat de partea hardware a CoBrei, a vorbit despre acest produs, prezentând etapele de la concepție la producție. Iar Sorin Cismaș, care a făcut parte de asemenea din echipa de la Brașov, a explicat continuitatea conceptelor de arhitectură începând de la primele microcomputere până la ultimele creații din Silicon Valley. CoBra și calculatoarele personale românești au fost ramuri în aceasta evoluție.

CoBra este un calculator cu o istorie bogată. El a fost promovat sub sloganul „Două computere într-unul singur”, pentru că utilizatorul putea lucra atât în BASIC, cât și în CP/M. Calculatorul CoBra trebuia conectat la un televizor, iar în loc de hard disk se foloseau dischete sau casete audio. Oficial, la Brașov au fost produse aproximativ 1.000 de calculatoare CoBra. Copii neoficiale ale modelului au fost fabricate în căminele Universității Politehnica din București, dar și în alte părți ale României.

La evenimentul de la Brașov au vorbit despre calculatoare istorice românești și doi dintre cei mai cunoscuți colecționari, Alexandru Floca (colecție personală, Brașov) și Florin Mărcuș (Muzeul de Istoria Calculatoarelor, Arad).

Un moment deosebit al evenimentului a fost prezentarea lui Federico Faggin, fizician, inginer, inventator, fondator și CEO al companiei Zilog. Federico Faggin este cel care a conceput primul microprocesor comercial din lume, Intel 4004, precum și modele care i-au urmat acestuia, Intel 8008 și 8080.

Evenimentul Ro-Micro Simpozion și Expo 2024 a fost organizat de Sorin Cismaș și de experții care au lucrat la dezvoltarea CoBra și la îmbunătățirile după 1990, în colaborare cu comunitatea colecționarilor de calculatoare istorice românești.

Credit foto: Dan Strauti

Video: YouTube

    Lasă un răspuns