19 mai 2024

Contact us

Roaina – Cristian

 Roaina – Cristian

Primăria și Consiliul Local Cristian şi Centrul Cultural „Reduta” Braşov prin Serviciul Cultură Tradiţională vă invită duminică, 23 februarie 2020, începând cu ora 12:00, în localitatea Cristian, la obiceiul tradițional Roaina.

Imagini din anul 2019 – Sărbătoarea Roainei la Cristian

Anul 2012, a însemnat pentru locuitorii din localitatea Cristian reînvierea unui obicei dedicat renaşterii naturii. După 20 de ani în care nu a mai fost pus în practică în urma plecării în număr mare a saşilor în Germania , Roaina – un obicei care îşi are rădăcini adânci în viaţa comunităţii săseşti – a fost reconstituit şi transmis „in vivo” noilor generaţii din Cristian. O cercetare preliminară a fost realizată de specialiştii Serviciului Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural „Reduta” Braşov.

Roaina este un obicei ai cărui actanţi sunt copiii cu vârste cuprinse între între 12 şi 14 ani, al căror rol era să tragă pe străzile satului o roată – roaina – pe care erau aşezate două păpuşi din paie, femeie şi bărbat. Alaiul copiilor era unul foarte zgomotos datorită talăngilor şi clopoţeilor al căror sunet speria întunericul şi spiritele rele.

Sensul sărbătorii este dat de încercarea oamenilor de a alunga toate relele care se îngemănează cu întunericul şi frigul şi a ajuta lumina să răzbească.

Sărbătoarea Roainei la Cristian, județul Brașov, 2019 – album foto

Video: YouTube

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.