Șah-Blitz: încă o medalie europeană adusă României de brașoveanul în vârstă de 8 ani Vladimir Sofronie!

Vladimir Sofronie a câștigat medalia de argint la Campionatele Europene individuale de blitz pentru juniori!

În cadrul acestei întreceri disputate la Novi Sad a obținut 14,5 puncte din 18 partide, fiind devansat de principalul favorit, Nikolay Kleimenov (Rusia), cu 16,5 puncte, podiumul fiind completat de Damir Bulgak (Belarus) cu 14 puncte.  

„După obținerea medaliei de aur la Campionatul Național de șah clasic U8 ani în luna mai 2021 (durata medie a unei partide de șah clasic fiind de 3 ore) și a medaliei de aur la Campionatul Uniunii Europene la șah clasic în luna august 2021 (Cehia), premiat în top 3 juniori la Gala Șahului Românesc ce a avut loc la mijlocul lunii decembrie 2021, cu campionatele mondiale de șah clasic anulate din cauza pandemiei, am decis să petrecem aceste sărbători de iarnă într-un mod diferit dar frumos: participând la Campionatele Europene de șah rapid (durata medie a unei partide de șah rapid fiind de 1 oră) și blitz (durata medie a unei partide de blitz fiind de 10 minute, deci decizii de luat/alegerea planului și a celei mai bune mutări în câteva secunde) pentru juniori, la Novi Sad (Serbia), desfășurate în perioada 26-30 decembrie 2021.

La competiție au participat peste 500 de sportivi din 29 de țări, iar Rusia a venit cu o delegație de 70 de juniori, fiind cunoscută ca o ţară cu o îndelungată tradiţie în şah.

După un început ezitant la șah rapid, brașoveanul Vladimir Sofronie a avut o evoluție extraordinară la proba de blitz, unde a terminat pe locul 2, obținând medalia de argint și titlul de vicecampion european la blitz la grupa băieți 8 ani, grupă care a avut 36 de participanți la start, din tările: Rusia, România , Belarus, Ukraina, Serbia, Israel, Bulgaria, Suedia, Bosnia Herțegovina, Croația, Cipru.

Blitzul nu este proba favorită a lui Vladimir, el excelând la șahul clasic…dar când dorința este mare, compensează lipsa de experiență! A fost un concurs extrem de greu, juniorii s-au luptat pe parcursul a 18 partide la proba de blitz pentru a desemna podiumul.

Lupta s-a dat pe 12 categorii de vârstă: băieți 8 ani, fete 8 ani, băieți 10 ani, fete 10 ani, O12, G12, O14, G14, O16, G16, O18, G18. La toate grupele, podiumul a fost dominat de Rusia care a cucerit 19 din cele 36 de medalii puse în joc la blitz la cele 12 categorii de vârstă, “confiscând” în totalitate podiumul la 10 și 12 ani băieți, iar Belarus a cucerit 9 medalii. Toate celelalte țări europene s-au luptat să își împartă celelalte 8 medalii rămase.

Podiumul băieților U8 ani a fost format din:

Nikolay Kleimenov (Rusia)
Vladimir Sofronie (România)
Damir Bulgak (Belarus)

Delegația României a fost reprezentată la aceste campionate de 19 juniori cu vârste cuprinse între 8-18 ani, România întorcându-se acasă, la finalul competiției, cu 2 medalii: Vladimir Sofronie vicecampion european la blitz grupa băieți 8 ani și Emma Crețescu medalie de bronz la șah rapid, grupa fete 8 ani.
Clasemantele fiecărei grupe la blitz pot fi accesate în link: https://chess-results.com/tnr602587.aspx?lan=27&art=1

Participarea lui Vladimir la aceste campionate, precum și a ambilor părinți ai lui Vladimir a fost susținută financiar în totalitate de Polytrade Global care nu doar că îl susține financiar pe Vladimir, dar a cărei echipă i-a arătat lui Vladimir apreciere pentru munca și efortul depuse în acest an, au dorit să îl cunoască pe el, copilul…și au crezut în potențialul lui încă înainte de a veni rezultatele. Polytrade Global vă mulțumim că ne-ați ales, vă mulțumim că ați ales să fim parteneri de drum. Sunt sigură că acesta este doar începutul unei colaborări frumoase.

Vladimir este legitimat la Clubul Sportiv Logic 64 Brașov și este antrenat de părinții lui, maestrul internațional Iulian Sofronie proaspăt medaliat cu bronz la Campionatele Naționale de Blitz ale României ediția 2021, și maestra Federației Internaționale de Șah Claudia Sofronie, însă de o jumătate de an, o parte din pregătirea lui Vladimir a fost preluată de maestrul internațional George Catalin Ardeleanu, pe care Vladimir îl apreciază foarte mult și căruia îi mulțumim pentru că a contribuit astfel la obținerea rezultatelor lui Vladimir!” a declarat Claudia Sofronie, mama sportivului brașovean, pentru La pas prin Brașov.

Felicitări, Vladimir Sofronie!!!

Video și foto puse la dispoziție de familia sportivului brașovean.

Video: YouTube

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.