Seară muzicală de excepție sub bagheta dirijorului Ovidiu-Dan Chirilă: ,,Muzica apelor” va răsuna în Bastionul Artiștilor

Filarmonica Braşov vă dă întâlnire joi, 2 iulie 2020, de la ora 19.00, la un eveniment muzical mult așteptat. “Muzica apelor” de G. Fr. Haendel, sub bagheta dirijorului Ovidiu-Dan CHIRILĂ se va face auzită în Bastionul Artistilor.

De asemenea, un moment de sensibilitate muzicală artisticaă va fi și  „Intermezzo din lirica engleză”, un moment susținut de invitații serii: Gabriel COSTEA – actor, Judith WUNDERLICH – harpă si Denisa IFRIM – flaut.

Prețul unui bilet este de 27 de lei (20 de lei concertul și 7 lei intrarea la Bastion). 

Repere muzicale… 

Muzica Apelor este o colecţie de piese orchestrale, formate din câte trei suite, compusă de George Frideric Handel. Aceasta a avut premiera pe 17 iulie 1717, după ce regele George I i-a solicitat un concert pentru râul Tamisa.

Concertul a fost efectuat de 50 de muzicieni ce cântau pe o navă, în apropierea barjei regae în care Regele asculta, cu prietenii apropiaţi, printre care Anne Vaughan, ducesa de Bolton, Ducesa de Newcastle, contesa de Darlington, contesa de Godolphin, d.na Kilmarnock, contele de Orkney.

S-a folosit de mareele de pe râu. George I sa spus că s-au bucurat de suite atât de mult încât muzicienii epuizați au cântat de trei ori. Toate instrumentele din orchestra baroc au fost incluse, cu excepţia clavecinului şi timpanelor, care ar fi fost incomod de folosit. Instrumentele variază, dar cerinţele pentru un spectacol complet sunt un flaut, două oboaie, un fagot, două cornuri, două trompete, bas continuo.

Legenda spune că Muzica apelor a fost compusă pentru a recâştiga favoarea regelui George I. Handel a fost angajat de către viitorul rege înainte de fi pe tronul britanic, când era Elector de Hanovra . Compozitorul presupune că a căzut în dizgraţie prin deplasarea la Londra, în timpul domniei Reginei Anne.

O alta legenda spune ca Electorul de Hanovra a aprobat mutarea permanentă a lui Handel la Londra, ştiind că separarea dintre ei ar fi temporară. Ambii au fost ar fi conştienţi că Elector de Hanovra va ocupa în cele din urmă la tronul britanic, după moartea Reginei Anne.

Multe porţiuni din Muzică apei au devenit foarte familiare şi a fost folosit frecvent pentru reclame de televiziune şi de radio.

Există multe înregistrări. Muzica pentru focuri regale de artificii, scrisă pentru spectacole în aer liber, este adesea asociată cu muzica apei. Împreună, aceste lucrări constituie cea mai faimoasă muzica a lui Handel.

Sub sloganul ,,Dacă vă place arta, puteți să ne priviți de sus !”, stagiunea de la Bastionul Țesătorilor readuce etajele curții interioare în aria evenimentelor culturale, oferind spectatorilor posibilitatea să urmărească reprezentațiile de muzică, teatru sau film de pe galeriile etajelor I și II ale fortificației istorice.

Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.