15 octombrie 2024

Contact us

Șezătoare la Cincșor

 Șezătoare la Cincșor

Marele istoric și filosof Nicolae Iorga spunea că „Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții.” iar din istorie fac parte și tradițiile, obiceiurile și costumul popular. Un mijloc foarte potrivit pentru a afla și a învăța despre costumul popular este șezătoarea căci acolo se petrec lucruri minunate, în armonia dintre oameni, Dumnezeu și Univers. În Brașov există comunitatea denumită Șezătoare la Brașov, care organizează șezători lunare, în diferite locații din județ și unde doamnele se adună și își împărtășesc munca, respectiv cusăturile realizate cu atâta migală și dăruire dar și rețetele bucatelor pregătite de ele, pe care le degustă împreună. De remarcat este și prezența în șezători a domnilor și a copiilor, întregind astfel un tablou familiar, așa cum se cuvine.

Astfel puteți și aveți de la cine să învățați să coaseți o ie, să descoperiți și să alegeți motive tradiționale. Am văzut cusături foarte frumoase, nu numai pe ii ci și pe șervete, păpuși sau semne de carte. Toate înglobează muncă dar și răbdare, alături de un bun gust al formei și al culorii.

O astfel de întâlnire a avut loc duminică, 20 martie, într-un loc pe care ti-l poți imagina însă poți să îl percepi la valoarea lui numai cănd ajungi acolo, în care simți căldura și bucuria oamenilor, de cum intri. Este vorba despre Casele de oaspeți de la Cincșor/Kleinschenk.

Doamna Carmen Schuster, proprietara ansamblului de case de oaspeți, care ne-a întămpinat zămbind, a ghidat participanții, împărțiți în două grupuri, datorită numărului mare, în turul a trei locații: Biserica evanghelică fortificată, Casa parohială și Casa de oaspeți, cea din urmă fiind transformată din fosta școală din localitate. O prezență deosebită și foarte plăcută, doamna Schuster a povestit că partea afectivă a determinat-o să se ocupe de restaurarea bisericii fortificate și a orgii pe care aceasta o adăpostește, înființând în acest sens o asociație denumită Contrafort.

Reprezentanții Asociației Renascendis, Alina Pătru și Radu Bârlă, au prezentat tema „Broderii și dantele transilvănene vechi”, în care au demonstrat cele două meșteșuguri din Transilvania, la sat și la oraș, cu exemple din colecția Renascendis.
Vremea fiind prielnică, prânzul s-a desfășurat în aer liber, cu o ciorbă pregătită de gazde și un bufet cu multe feluri de mâncare și prăjituri, de post sau de dulce, aduse de doamnele prezente.

Pentru că a fost duminică, zi în care nu se coase, întălnirea s-a încheiat cu un atelier creativ de pictură pe hărtie, cu vopsele guașe, la care s-au lucrat modele din ornamentația interioară a Casei de oaspeți – de pe ștergare, vase ceramice etc.
O duminică desprinsă parcă din poveștile bunicilor, cu autenticitate și mare încărcătură sentimentală.

Sezatoare la Cincsor grafica

Detalii despre grupul Șezătoare la Brașov:
https://www.facebook.com/groups/428986110597483/
Detalii despre ansamblul de la Cincșor:
https://www.facebook.com/cincsor.casedeoaspeti/
Detalii despre Asociația Renascendis:
https://www.facebook.com/Renascendis/?fref=ts
Galerie imagini de la eveniment:
Șezătoare la Cincșor – partea I, Biserica evanghelică fortificată.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.510061525848143.1073741885.370214329832864&type=3
Șezătoare la Cincșor – partea a II-a, Casa parohială.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.510063012514661.1073741886.370214329832864&type=3
Șezătoare la Cincșor – partea a III-a, Casa de oaspeți.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.510066305847665.1073741887.370214329832864&type=3

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.