13 iunie 2025

Teofil Mihailescu – Albumul „Lumina Romaniei”

 Teofil Mihailescu – Albumul „Lumina Romaniei”

Teofil MihailescuAlbumul „Lumina Romaniei”

,,Draga Feisbuc,

Astazi mi-a iesit de la tipar un vis: Albumul „Lumina Romaniei”! Un proiect editorial, cultural şi fotografic de autor, desfăşurat între anii 2016-2018, susţinut şi promovat de Universitatea Transilvania din Braşov, „Lumina României” este un concept altfel, o lucrare simbolică, un album fotografic semn, un eseu în imagini dedicat primului Centenar al României moderne şi unite: 1918-2018.

Am început lucrul la „Lumina României” în primăvara anului 2016, la un secol distanţă de anul 1916 în care România părea că pierde aproape totul în contextul vremurilor tulburi ale începerii Primului Război Mondial şi al marilor mutaţii care aveau să zguduie atunci istoria Europei. Am încheiat lucrul la „Lumina României” în toamna anului 2018, lansarea sa având să se săvârşească simbolic la 1 Decembrie 2018 la Braşov, în centrul ţării, în chiar ziua împlinirii Centenarului renaşterii spectaculoase şi aproape de necrezut a României odată cu Marea Unire a tuturor regiunilor istorice, dimpreună cu unirea religioasă întru ortodoxie (prin integrarea în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de la Bucureşti a ierarhilor din provinciile revenite de facto şi de jure Acasă).

Albumul „Lumina României” este organizat în nouă secțiuni, câte provincii istorice are România, textele şi imaginile dedicate fiecăreia încercând a reliefa cât mai potrivit particularităţile, istoria, geografia, arhitectura, tradiţiile, cultura, atmosfera, diversitatea în unitate a românităţii. Lucrarea nu este ghid turistic, carte de istorie sau geografie în imagini, monografie, broşură, catalog al monumentelor de arhitectură sau al parcurilor naționale, ci un eseu în imagini cu câte puţin din toate acestea, un jurnal vizual de călătorie, un caiet de schiţe fotografice de arhitect, prin care am încercat să surprind cu sinceritate sentimentul locurilor.

Conceptul „Lumina României” poartă o simbolistică aparte, iar fotografia ce-l reprezintă vine să potenţeze simbolistica titlului printr-o horă de Lumină, o ipostază specială a efectului Gloria surprins pe „acoperişul” României, Vârful Moldoveanu (2544 m) din Masivul Făgăraş.

Prin textele bilingve şi imaginile spectaculoase, reliefând particularităţile, istoria, geografia, arhitectura, tradiţiile, cultura, atmosfera, spontaneitatea, diversitatea în unitate a românităţii, „Lumina României” este un jurnal vizual de călătorie în 365 de pagini şi 1000 de fotografii emblematice, prin care am încercat să surprind cu sinceritate sentimentul locurilor, sensul istoriei şi firescul oamenilor, aşa cum le-am descoperit în călătoriile mele prin toate regiunile istorice ale țării, din dragoste necondiționată pentru România.

Mulţumesc în primul rând Universitatii Transilvania din Braşov, una dintre cele mai valoroase instituţii de învățământ superior din România, un ambitus care inspiră, motivează şi împlineşte, precum şi rectorului acesteia, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan pentru viziune, încredere şi susţinere în realizarea acestui proiect cultural emblematic pentru universitatea noastră şi pentru editura acesteia, precum şi pentru cariera mea ca profesor, arhitect, fotograf, scriitor şi artist vizual.

Mulţumesc consultanţilor de specialitate pentru lecturarea textelor şi pentru observaţiile lor valoroase: prof. Magdalena Şerban (geografie), Colegiul de Ştiinţe Grigore Antipa din Braşov, istoricului Valer Rus, directorul Muzeului Casa Mureşenilor din Braşov, arheologului R.M. din Cluj-Napoca şi prof. dr. Mihaela Gheorghe, Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania din Braşov.

Mulţumesc prof. dr. Mona Arhire de la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov pentru supervizarea traducerilor textelor în limba engleză realizate de Simona Gurtavenco alături de o echipă de profesori din Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov.

Mulţumesc celor cu care am împărţit bucuria foarte multor călătorii, fie că acest lucru a fost programat, fie că întâmplarea ne-a adus împreună în momentele şi locurile potrivite în diverse colţuri ale României. Mulţumesc celor care au scris despre România trecutului şi prezentului, informându-ma prin lucrările lor. Mulţumesc tuturor celor care, în diverse situaţii m-au ajutat în tot ce a însemnat acest proiect, dându-i astfel valoare adăugată.

Mulţumesc familiei mele pentru susţinere, pentru că mi-a înţeles absenţele de acasă şi  „absenţele” pe când eram prezent fizic acasă, dar eram absorbit de munca de editare şi documentare şi pentru că îmi sunt alături în toate aceste visuri şi călătorii fizice şi simbolice transformate în cărţi, cu sacrificiul timpului meu pentru ei.

Nicidecum în ultimul rând, mulţumesc României, de care n-am putut să mă despart niciodată, în care am revenit după fiecare mai scurtă sau mai lungă plecare şi în care am ales să rămân, să lucrez, să-mi fac o familie, să construiesc, să creez, să trăiesc modest, dar împlinit în sufletul meu că am făcut cea mai bună alegere şi că niciunde nu m-aş fi simţit mai liber să fiu eu.

La mulţi ani, România!”

Nota: text postat de autor pe profilul sau de facebook si preluat integral cu permisiunea acestuia.

    Redactia

    Lasă un răspuns