18 mai 2024

Contact us

Tort Joffre

 Tort Joffre

Da, Paștele nu este despre mâncare, băutură și dulciuri ci este despre suflet, despre a ne ierta pe noi înșine sau pe ceilalți și despre bunătate. Însă tradiția este aceea ca la ceas de sărbătoare, după ce ne-am îndeplinit datoria creștinească, să ne bucurăm împreună cu familia și prietenii, în jurul mesei pregătite cu bucate specifice dar și cu câte ceva mai special. Eu am ales un tort a cărui rețetă am primit-o de la o colegă și care mi se pare unul festiv dar nu foarte complicat.

Avem nevoie de următoarele ingrediente:

 • 9 ouă;
 • 450g unt de calitate bună (gras și cu cât mai puțină sare);
 • 350g zahăr pudră;
 • 110 g cacao;
 • 10 linguri apă;
 • 2 linguri făină;
 • ciocolată menaj, pentru decor.

Modul de preparare:

 1. Zahărul, cacaua și apa se amestecă într-un vas, la foc mic, până dau într-un clocot și se obține o cremă lichidă. Se lasă la răcit până ajunge la temperatura camerei. Se mai amesteca din când în când pentru a se răci uniform.
 2. Untul se freacă până devine spumă și apoi se adaugă pe rând gălbenușurile și crema de cacao de la punctul 1. Atenție: Crema de la punctul 1 trebuie să fie la aceeași temperatură cu untul!
 3. Albușurile se bat spumă (dacă se adaugă zeamă de lămâie sau esență de rom, se bat foarte bine și fără zahăr), se adaugă ¼ din crema de la punctul 2 si apoi făina. După ce adăugăm făina, amestecăm doar prin răsturnare. Blatul astfel obținut se coace 15-20 de minute, într-o formă de tort, unsă cu unt și tapetată cu făină.
 4. După ce blatul s-a răcit, se ornează cu ¾ din crema de la punctul 2 și cu ciocolată rasă.

Pentru ornarea suplimentară există mai multe obțiuni: cu fructe, de preferat jumătăți de căpșuni, cu ciocolată albă sau cu diferite forme din zahăr.

Vă urez să preparați acest tort împreună cu cineva drag, așa cum am făcut eu cu mama mea!

„Toate prăjiturile se fac din făină, dar gustul lor depinde de ingredientele celelalte. Tot așa corpul tuturor oamenilor este făcut din aceeași materie, totuși oamenii se deosebesc prin calități sufletești” – Ramakrishna, unul dintre cei mai mari maeștrii yoghini ai lumii.

Credit foto: Antonela Cristina Lungu

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.