17 mai 2024

Contact us

„Tosca” deschide stagiunea aniversară a Operei Brașov!

 „Tosca” deschide stagiunea aniversară a Operei Brașov!

Sâmbătă și duminică, 16 și 17 septembrie 2023, de la orele 18.30, în Sala Operei Brașov, deschidem stagiunea 2023 – 2024, aniversară (Opera Brașov împlinește 70 de ani de existență), cu un spectacol grandios – opera „Tosca” de Giacomo Puccini!

Libretul operei a fost creat de  Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, după drama „La Tosca” de Victor Sardou. Piesa de teatru a fost montată la Paris în anul 1887 și a fost vizionată de Giacomo Puccini în același an, la Milano. Rolul titular a fost interpretat de celebra actriță Sarah Bernhardt. Impresionat de subiectul dramatic, Puccini compune opera „Tosca” în anul 1899, după o colaborare furtunoasă cu cei doi libretiști și cu editorul Giulio Ricordi. Premiera operei a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la „Teatro Costanzi” din Roma. În rolul titular a evoluat soprana Hariclea Darclée, pentru care compozitorul a compus, în mod special, la rugămintea artistei, aria „Vissi d´arte…” devenită astăzi una dintre cele mai îndrăgite arii de operă.

„Tosca”, această atât de familiară melodramă, oferă o imagine complexă a sintezei dintre tradiţia verdiană şi verism, prin împletirea lirismului sentimental cu accentele eroico-tragice ale desfăşurării teatrale.

Fostul consul al Republicii romane, Cesare Angelotti, îşi găseşte refugiul în biserica  San’Andrea della Valle, primind acordul pictorului Mario Cavaradossi care lucrează la imaginea Mariei Magdalena. Floria Tosca, cântăreaţă celebră şi iubita lui Mario, după câteva scene de gelozie (din cauza asemănării picturii cu imaginea unei marchize) este convinsă de dragostea sinceră a iubitului său. În numele acestei iubiri, ea refuză să îi dea vreo explicaţie lui Scarpia – şeful poliţiei, care îl urmăreşte pe Angelotti, dar nu rezistă în faţa torturilor la care Mario este supus şi indică ascunzătoarea.

Mario este condamnat la moarte, Tosca încearcă să-i obţină salvarea, dar Scarpia nu-l va ierta decât în schimbul favorurilor ei. Însă, în momentul în care Scarpia se apropie, Tosca îl străpunge cu pumnalul. Cu scrisoarea de iertare în mână, aleargă fericită spre plutonul de execuţie. Dar… de dincolo de moarte, Scarpia îşi îndeplinise misiunea blestemată… Plutonul îl va ucide pe Mario, iar Tosca, disperată, se aruncă de la înălţimea castelului, chemându-l pe Scarpia la Judecata de Apoi.

Distribuția (16 septembrie 2023):

Floria Tosca Anda Pop

Cavaradossi – Adrian Dumitru

Scarpia – Lucian Petrean (invitat)

Angelotti Dan Popescu

Sacristanul – Lorand Cristian

Spoletta – Claudiu Bugnar

Sciarrone – Alexandru Chiriac

Temnicerul – Paul Tomescu

Păstorul – Daniela Surdeanu

Statuia – Diana Drăgan

Distribuția (17 septembrie 2023):

Floria Tosca – Aurelia Florian

Cavaradossi – Daniel Magdal (invitat)

Scarpia – Lucian Petrean (invitat)

Angelotti – Dan Popescu

Sacristanul – Lorand Cristian

Spoletta – Mugurel Oancea

Sciarrone – Alexandru Chiriac

Temnicerul – Paul Tomescu

Păstorul – Irina Iftene (debut)

Statuia – Alexandra Scriminț

Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov și participă, de asemenea, Corul de Copii „Unison”, seniorii – dirijor, manager general: George Dumitrașcu. La pupitrul diirjoral se va afla maestrul David Crescenzi (invitat). Regia artistică este semnată de Matteo Mazzoni (Italia). Scenografia îi aparține Rodicăi Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistent regie: Asineta Răducan. Regie scenă: Marilena Aldea.

  • Spectacolul durează trei ore și 30 de minute și are două pauze.

Preț bilete: 70 lei (sală + lojă); 50 lei (balcon lateral) – Mai sunt puține bilete disponibile doar pentru cea de-a doua reprezentație, de duminică, 17 septembrie 2023!

Evenimente desfășurate cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Brașov.

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.