21 ianuarie 2025

Contact us

Tradiții și obiceiuri de Paști. Ouă încondeiate

Încondeierea ouălor reprezintă un obicei străvechi din tradiția românească, care semnifică renașterea naturii, ouăle încondeiate fiind o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale de pe meleagurile noastre. Potrivit tradiției, oul ce simbolizează sămânța vieții este vopsit și încondeiat în zilele de joi și sâmbătă din Săptămâna Mare.

Decorarea ouălor se face cu ajutorul instrumentului denumit condei, a cerii de albine și a vopselelor și constă în împodobirea lor cu diferite modele. Oul alb, golit de conținut (se face o gaură, la un capăt sau la amândouă, dar nu prin înțeparea ci prin scrijelirea cojii, pentru a evita crăprea ei), spălat și uscat, se desenează cu ceară topită pe spațiile care urmează să rămână albe, apoi se scufundă în vopsea de culoarea cea mai deschisă dintre cele pe care dorim să le folosim, se scoate, se usucă și se aplică ceara pe spațiile care vor rămâne, în final, de culoarea respectivă. Apoi oul se scufundă în vopsea de culoarea ce urmează ca intensitate. Procedeul se repetă în funcție de numărul de culori dorite, pornindu-se de la culorile deschise către cele închise. Când s-au aplicat toate culorile se îndepărtează ceara, prin încălzirea oului. La sfârșit, oul se acoperă cu un strat de lac, care îl face să strălucească și protejază ornamentația.

La încondeierea sau împistrirea ouălor se folosesc simboluri creștine și tradiționale: soarele, luna, diferite tipuri de cruci, steaua, spicul de grâu, mielul, albina, broasca, șarpele, mănăstirea, acul de brad, garoafa etc., precum și forme geometrice având următoarea semnificație:

  • linia dreaptă verticală = viața;
  • linia dreaptă orizontală = moartea;
  • linia dublă dreapta = eternitatea;
  • linia cu dreptunghiuri = gândirea și cunoașterea;
  • linia ușor ondulată = apa, purificarea;
  • spirala = timpul, eternitatea;
  • spirala dublă = legătura dintre viață și moarte.

Încondeierea ouălor a fost ridicată de către cei care o practică, în general meșteri populari, la nivel de artă. Este vorba de o muncă care necesită minuțiozitate, precizie și multă dedicare.

A consemnat,  Lungu Cristian – Școala Gimnazială Nr. 12 Brașov ,                                               Clasa a VI-a G2

Credit foto: Antonela Cristina Lungu

Antonela Cristina Lungu

1 Comment

  • O descriere frumoasa si utila a obiceiului, cu ilustratii pe masura. 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.