21 iunie 2024

Contact us

Un român, bursier integral la Colegiul Purcell din Londra

 Un român, bursier integral la Colegiul Purcell din Londra

Tânărul violonist brașovean, Ioan-Octavian Pârlea și-a văzut visul împlinit. A obținut un loc de studiu și o bursă integrală, în valoare de peste 30 de mii de lire anual, la prestigiosul Colegiu de Muzică Purcell din Londra.

Performanța sa este extrem de rară, în condițiile în care, de regulă, statul britanic asigură pentru studenții din afara granitelor, aproximativ două-treimi din bursă. Profesorii de la Londra au văzut în Octavian un talent care merită educat și promovat, lucru confirmat chiar de directorul Colegiului Purcell, Stephen Yeo. Acesta preciza în scrisoarea oficială adresată părinților lui Octavian: „Membrii comisiei au fost extrem de impresionați de prestația lui Ioan-Octavian și, la recomandarea lor, sunt încântat să îi ofer un loc la Colegiul Purcell, combinat cu o bursă.”

La un astfel de colegiu, grija cea mai mare a direcțiunii este de a găsi profesorii potriviți pentru fiecare talent în parte. „Șefii noștri de catedră sunt responsabili pentru alocarea profesorilor-cheie și vor face toate eforturile să găsească fiecărui student profesorul potrivit”, mai spunea Stephan Yeo în adresa sa.

Trebuie precizat că acest colegiu,care promovează tinerele talente în muzică, este patronat și girat de nume celebre din acest domeniu, de pe tot globul. Printre ei se numără Sir Simon Rattle (președinte) sau Vladimir Ashkenazy (CEO).

Rotaryenii de la Clubul Brașov Kronstadt împreună cu Interact Kronstadt și Rotaract Brașov sunt mândri că tânărul susținut și apreciat de ei a primit recunoașterea oficială a talentului său. În onoarea lui Octavian, rotaryenii au organizat în 5 februarie, la Opera din Brașov, un concert pentru strîngere de fonduri.

În urma evenimentului, au fost colectați 6061 de lei. Această sumă a acoperit biletele de avion dus-întors București- Londra pentru Octavian și părinții săi, dar și costurile unui arcuș profesionist. Arcușul este  marca Stefan Kuhlan, inscripționat cu o serie unică. El este garantat pe viață, iar atunci când Octavian va concerta pe marile scene ale lumii, gândurile comunității noastre îl vor susține în tot ceea ce va face.

Octavian Pârlea este un licean care a împlinit 16 ani luna trecută. Cântă la vioară de la 7 ani. A studiat primele clase de vioară la Liceul “Tudor Ciortea” din Brașov, iar din clasa a V-a s-a transferat la Colegiul „Dinu Lipatti” din București. Este premiant al mai multor olimpiade naționale de vioară și câștigător al mai multor competiții naționale și internaționale. În 2016, a fost remarcat de doi maeștri internaționali de vioară în timpul unui master organizat la Sinaia. Aceștia l-au invitat să susțină  admiterea la prestigiosul Colegiu Purcell din Londra. Examenul a avut loc pe 26 ianuarie, anul acesta, potrivit comunicatului de presa remis La pas prin Brasov.

Acum, după anunțarea rezultatelor, Ioan-Octavian Pîrlea este al doilea român din istoria Colegiului Purcell din Londra care a obținut o bursă de studiu.

Felicitari!!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.