18 aprilie 2024

Contact us

Unirea Principatelor Române – 24 Ianuarie 1859

 Unirea Principatelor Române – 24 Ianuarie 1859

Ziua de 24 Ianuarie 1859 rămâne în istoria noastră ca unul dintre momentele fundamentale, întemeietoare, în care am demonstrat că suntem o națiune ce găsim voința și puterea de a duce la bun sfârșit mari proiecte.

În acea zi, românii au făcut, cu o determinare care a depășit jocurile de culise externe ale epocii, primul pas în direcția înfăptuirii statului național și transformarea acestuia într-unul modern. Iar acest pas a deschis o nouă pagină de istorie și s-a dovedit unul crucial pentru ce avea să se întâmple ulterior: proclamarea independenței în 1877 și Unirea de la 1 Decembrie 1918.

În acest context, cred că este foarte important să amintim că și Brașovul a avut un rol deloc de neglijat: în luna mai a anului 1848, aici s-a elaborat programul-legământ intitulat ”Principiile noastre pentru reformarea patriei”, care cuprindea, ca obiectiv fundamental, unirea Moldovei și Țării Românești într-un singur stat neatârnat românesc.

Data de 24 Ianuarie 1859 reprezintă actul fondator al statului român modern, înfăptuit de lideri patrioți, vizionari, care au înțeles că există momente în istorie pe care un popor nu are voie să le rateze. Și au înțeles că a-ți servi țara și a răspunde așteptărilor neamului tău este cea dintâi obligație și cea mai mare cinste care i se face unui om politic.

Noi, cei de astăzi, avem datoria morală de a ne onora înaintaşii pentru actele de patriotism, de multe ori duse până la jertfă, prin care ne-au făcut o țară. Avem, însă, și responsabilitatea uriașă de a avea grijă de această moștenire și de a transmite urmașilor noștri o Românie care să aibă un loc cât mai bun între statele Europei și ale lumii. Iar aceasta n-o putem face decât dacă urmăm pilda artizanilor Unirii. Pentru că, așa cum a spus un mare gânditor, suntem la fel de puternici pe cât suntem de uniți și la fel de slabi pe cât suntem de dezbinați.

Mihai Cătălin VĂSII, Prefectul județului Brașov

Foto: Institutia Prefectului – Judetul B

rasov

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.