9 decembrie 2023

Contact us

Venitul Minim de Incluziune (VMI)

 Venitul Minim de Incluziune (VMI)

Persoanele vulnerabile din România vor primi un nou beneficiu de asistență socială, de la data de 1 ianuarie 2024. Noul program unic de asistență socială, Venitul Minim de Incluziune (VMI) a fost creat pentru a ajuta persoanele și familiile să depășească ostacolele financiare pe care le întâmpină și să-și îmbunătățească viața.

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Brașov a organizat cu sprijinul Instituției Prefectului, o reuniune oficială cu toți cei implicați în implementarea aplicării Legii nr. 196/2016 referitoare la venitul minim de incluziune (VMI).

Instituția Prefectului a găzduit, miercuri 24 octombrie, la CATTIA Brașov,  întâlnirea de informare cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale din județ (primari și reprezentanți ai serviciului public de asistență socială), în cadrul căreia directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială a prezentat materialele de  informare și etapele ce urmează a fi implementate.

Acest eveniment face parte din planul de comunicare și instruire, destinat sprijinirii primăriilor care au un rol activ în implementarea VMI, activități organizate în fiecare județ în parte de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în parteneriat cu Banca Mondială (BM).

Măsurile adoptate prin aplicarea Legii nr. 196/ 2016 referitoare la venitul minim de incluziune (VMI) sunt parte din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), capitolul 13 ”Reforme sociale”, având scopul de a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile, totodată diminuând sarcinile administrative pentru administrația locală și beneficiari.

VMI reprezintă un beneficiu de asistență socială acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială. Odată cu intrarea în vigoare a VMI, acordarea beneficiilor Venitul Minim Garantat (VMG) și Ajutor pentru susținerea familiei (ASF) se suspendă. Drept urmare, toți beneficiarii actuali de VMG și ASF trebuie să se înregistreze în sistem începând cu data de 1 noiembrie și până la 31 decembrie 2023, pentru continuitatea acordării acestui tip de beneficiu de VMI.

Printre avantajele pe care le vor avea beneficarii de VMI se numără asigurarea în sistemul de sănătate, asigurarea locuinței împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și

inundațiilor și încadrarea automată a solicitanțălor în rândul consumatorilor vulnerabili, care primesc ajutoare pentru încălzirea locuinței și alte măsuri destinate acestei categorii.

VMI promovează și munca. Solicitanții de VMI sunt sprijiniți prin stimulente financiare, inclusiv în situația în care vor obține venituri prin muncă dar vor și beneficia de măsuri care să sprijine accesul la locuri de muncă.

Pliantul informativ al venitul Minim de Incluziune (VMI) poate fi consultat aici!

Sursa, imagini și plaiant informatic: comunicat remis La pas prin Brașov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.