3 decembrie 2023

Contact us

Alocuțiunea prefectului Mihai Cătălin Văsii cu ocazia Zilei Armatei României

 Alocuțiunea prefectului Mihai Cătălin Văsii cu ocazia Zilei Armatei României

Sărbătorim astăzi Armata României, într-o zi aleasă pentru a marca un moment de referință din istoria noastră: în 25 octombrie 1944, Armata Regală Română a eliberat ultimele localități din Transilvania care se aflau sub ocupație străină, în urma Bătăliei de la Carei.

Sărbătorind Armata, sărbătorim unul dintre pilonii pe care se sprijină statul și, deloc întâmplător, una dintre instituțiile în care noi, românii, avem cea mai mare încredere și de care suntem mândri. Sărbătorim eroii căzuți în lupta pentru independența, libertatea și suveranitatea țării, veteranii de război și familiile acestora, pe toți militarii de ieri și de azi care au slujit și slujesc patria și neamul românesc.

Modul exemplar în care militarii români și-au făcut datoria în teatrele de operații, contribuind la eforturile de menținere a păcii, precum și în exercițiile militare alături de aliații noștri a adus respect și apreciere pentru România atât în cadrul NATO, cât și al altor structuri internaționale.

Contextul de securitate actual este unul extrem de tensionat pe plan mondial, fiind marcat de conflicte majore. Unul dintre acestea se desfășoară chiar lângă noi – agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Celălalt a izbucnit în Orientul Mijlociu, după atacul Hamas împotriva Israelului, având consecințe la nivel global. Tensiuni sunt, însă, și în Balcani, și în alte zone de pe planetă.

În acest context, cu evoluții deseori imprevizibile și cu riscuri diverse, rolul armatei, ca garant al suveranității independenței și unității statului român este de o importanță crucială.

Iar județul Brașov are un loc deosebit în arhitectura de securitate a României și a flancului estic al Alianței Nord-Atlantice, prin prezența aici a Grupului de Luptă Avansat Consolidat al NATO în România, precum și a altor capabilități militare. 

Acum, la ceas aniversar, prezint omagiul meu militarilor din județul Brașov și din întreaga Armată a României, veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă şi în retragere, precum și memoriei eroilor care s-au jertfit pe câmpul de onoare pentru neatârnarea țării. 

În numele meu și al Instituției Prefectului, urez „La mulți ani!” Armatei României și militarilor ei din toate armele!   

Sursa si imagini: informare remisa La pas prin Brasov

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.