Ziua lui W.A. Mozart, sărbătorită la Filarmonica Brașov

Filarmonica Brașov a sărbătorit ieri seară aniversarea lui Wolfgang Amadeus Mozart cu un concert simfonic extraordinar.
Compozitorul austriac Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut la 27 ianuarie 1756 în Salzburg. Geniul său muzical a fost recunoscut încă de mic, iar în timp, compozițiile sale au devenit o parte din repertoriul de referință mondial.
Ieri seară, la 266 de ani după nașterea sa, Filarmonica Brașov l-a sărbătorit printr-un concert simfonic extraordinar. Pe scena Sălii Patria a urcat orchestra simfonică a Filarmonicii Brașov, care a fost dirijată de maestrul Steffen Schlandt, iar solistul serii a fost oboistul Emin Curtgeafar.
Seara a început cu o mică intervenție a maestrului Schlandt, care a vorbit despre viața și opera lui Mozart și a continuat cu un program ilustrativ pentru opera sa.
Programul serii a fost:
Uvertura operei „Directorul de scenă”, KV486
Concertul pentru oboi și orchestră în Do major, KV314
Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, KV543
Concertul a fost așteptat cu sufletul la gură de publicul brașovean, biletele fiind epuizate cu câteva zile înainte de acesta.
Chiar dacă inițial fusese planificat un program care includea și Requiemul lui Mozart, care nu a putut fi cântat din cauza pandemiei, publicul a salutat cu multă căldură programul serii; orchestra, dirijorul și solistul primind aplauze călduroase și multe aprecieri. Oboistul Emin Curtgeafar a oferit o interpretare sensibilă și plină de emoție, iar orchestra a reușit să redea cu virtuozitate viziunea plină de pasiune a dirijorului Steffen Schlandt, care a încercat să se apropie cât mai mult de esența compozițiilor lui Mozart.
Pentru luna februarie, Filarmonica Brașov a pregătit o serie de concerte noi, care încep pe 3 februarie, cu un concert care îl va avea ca dirijor pe Mihnea Ignat și ca soliști pe violoniștii Florin Ionescu-Galați și Violeta Oșorhean. Pe parcursul lunii, alte nume importante din lumea muzicii clasice vor urca pe scena Sălii Patria, cum ar fi violonistul Valentin Șerban (câștigător al Finalei de Vioară la Concursul Internațional George Enescu), dirijorul italian Nicolò Umberto Foron, dirijorul olandez Josef Suilen, pianista georgiană Irma Gigani, violonistul Remus Azoiței, pianistul brașovean Horia Mihail și mulți alții.
Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brasov