Ziua Mondială a Poștei – 9 octombrie

În 9 octombrie 1874, la Berna, 22 de țări au semnat actul de constituire a Uniunii Poștale Universale (UPU). România a fost una dintre ele, în condițiile în care Poșta Română exista deja de 12 ani. În cei peste 150 de ani de existență, Poșta Română a marcat substanțial societatea românească.

Ziua Mondială a Poștei a fost declarată oficial în cadrul Congresului Uniunii Poştale Universale, desfăşurat la Tokyo, în 1969.

Scopul marcării acestei zile este de a conştientiza rolul sectorului poştal în viaţa oamenilor şi a societăţilor de afaceri, contribuţia sa la dezvoltarea socială şi economică a ţărilor. De asemenea, să încurajeze statele membre ale Uniunii Poştale Universale să întreprindă programe prin care să transmită mesajul lor şi să facă cunoscute activităţile lor în rândul publicului şi a mass-media la nivel naţional.

În fiecare an, peste 150 de ţări sărbătoresc Ziua Mondială a Poştei

Administraţiile poştale lansează emisiuni filatelice dedicate acestei date sau noi servicii poştale, organizează festivităţi şi evenimente speciale, conferinţe şi seminarii cu specific poştal şi filatelic. Alte activităţi includ postarea de afişe în oficiile poştale şi în alte locuri publice, zile ale porţilor deschise la oficii poştale, centre de e-mail şi muzee poştale, organizarea de activităţi recreative culturale, sportive şi altele.

Serviciul poștal rămâne cea mai mare rețea fizică din lume și o infrastructură fundamentală care permite ca largi segmente ale economiei să funcționeze.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Poștei, în incinta Oficiului Poştal Braşov 1, s-a deschis expoziţia ,,Fotografia – între album de familie și document istoric”, curator: Ovidiu-Constantin Savu.

Video: YouTube

Credit foto: Dan Strauti

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.