ACASĂ
„Acasă nu e musai să însemne pentru toată lumea locul natal, dar poate să reprezinte pentru fiecare dintre noi A(rmonie) C(ăldură) A(mintiri) S(usținere) A(lăturare). Și atunci, de ce să nu #StămAcasă? Vă invit să găsiți și alte substantive sugestive pentru ACASĂ, iar mâine fac o însumare a lor și vedem ce mult înseamnă. Mulțumesc!ˮ Așa a fost textul pe care l-am postat pe o rețea de socializare, gândindu-mă că pentru foarte multă lume cuvântul acasă – adică „În sau spre casa în care locuiești ˮ, conform Dicționarului explicativ român – este echivalent cu acela de dor, nefiind vorba atât despre un loc ci mai ales despre stări și sentimente. Am primit zece răspunsuri, care mi-au confirmat gândul:
Iulia Zampieri: Brașov
Alexandru Zampieri: Iubire
Carmen Manuela Clinci: Siguranță, Uniune, Iubire!
Silvia Tatu: A(ltruism) C(ămin) A(mabilitate) S(eninătate) c(Ă)ldură
Maria Dobra: Așteptări, Curaj, Ambiție, Sănătate, Aventură!
Camelia Epure: Armonie, Credință, Ascultare, Solidaritate, Afinitate!
Sabina Elena Zeimen: Atenție, Cămin, Alinare, Speranță
Georgiana Limbășan: Atenție, Culoare, Albastru, Suflet, Copii
Tamara Japalela: Siguranță, Căldură, Liniște, Culoare, Speranță, Atenție, Iubire
Iuliana Gruia: Liniște, Libertate
Adunând, sunt circa 35 de substantive care definesc un adverb de loc și de direcție, amândouă – locul și direcția – conducându-ne spre inimă. Așadar, iată legătura dintre acasă, dor și inimă.
Stând acasă zilele acestea, cât va fi nevoie, ne este dor de oamenii din viața noastră și înțelegem cât de greu ne este fără ei, dar știm că așa îi vom revedea și îi vom îmbrățișa.
Să #StămAcasă este de fapt o dovadă de iubire!
Photo By Annie Spratt on Unsplash
©Antonela Lungu on La pas prin Brasov