23 mai 2024

Contact us

Adrian Munteanu: „99 de ani de la nașterea poetului, prozatorului, dramaturgului și actorului Darie Magheru”

 Adrian Munteanu: „99 de ani de la nașterea poetului, prozatorului, dramaturgului și actorului Darie Magheru”

Azi, 25 octombrie, se împlinesc 99 de ani de la nașterea poetului, prozatorului, dramaturgului și actorului Darie Magheru, născut în Lunca Câlnicului, județul Brașov. Tot azi se împlinesc 39 de ani de la moartea lui.

De la el am învățat că poezia ajunge plenar la cititorii/spectatori atunci când reușești să-ți trăiești poezia și să-i privești în ochi pe cei ce te ascultă. A rămas și un model de concepere modernă a texturii lirice.

Cu acest prilej, în memoria lui Darie Magheru, am selectat un fragment dintr-unul dintre poemele sale, adăugându-i, pentru un moment rotund, imaginile și muzica potrivită.

Mihaela Malea Stroe scria în cartea sa „Darie Magheru. Trasee tragice, de la Sisif la Pygmalion”: „textul magherian își amețește cititorul, îl sufocă, îl plictisește prin reluări obsesive, prin redundanțe(uneori), îl revoltă, îl contrariază prin combinații de prea-explicit cu încriptat…pentru a-l răsplăti apoi cu o frumusețe stranie, din categoria frumosului care nu se vede, ci se revelează. Lectura lui Magheru este ca o probă de rezistență cu obstacole și capacane, pe un traseu dificil, dar care merită parcurs.”

Vă invit să intrați în universul unic al lui Darie Magheru.

Video: YouTube

Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Darie_Magheru

Redactia

1 Comment

 • Tocmai v-am descoperit „Falsul tractatus de cuisineart postmodern” : sunteti intr-adevar unica in entuziasmul poetic si delectarea apetisant- tensionata cu care jonglati, rostogolindu-ne tandrele ganganii in fata ochilor, pe de-o parte, si mancarurile noastre ce par niste vechituri pe langa aceste noi fantezii, apropape zumzaitoare !

  Felicitari prodigioase:
  daca afla Klaus Schwab cine sunteti,
  nu mai scapati nici de el !
  Posibil insa ca Va pune milionul pe un cec,
  caci zau ca mi-ati facut pofta sa mananc ganganii,
  mai ceva ca Nicole Kidman !

  A la Votre !

  I am Nobody !
  (Vorba lui Emily D).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.