Arta și cultura sunt sărbătorite în 9 orașe între 9 – 15 august. Ideo Ideis Festivalul #16!

Marius Florea Vizante, Sabina Brândușe și Denis Bolborea ajung la Brașov la Ideo Ideis #16

Astfel, în Brașov, adolescenții se vor întâlni cu Marius Florea Vizante, mentorul de anul acesta, la Atelierele de Teatru Tânăr cu Sabina Brândușe, iar la Atelierele de Arte Alăturate- Dans cu Denis Bolborea. Activitatea celor două tipuri de ateliere intensive are rolul de a dezvolta abilitățile creative ale participanților, într-un context complet de lucru și învățare.

Sâmbătă, 14 august, ora 19, pe scena Teatrului Dramatic ,,Sică Alexandrescu” din Brașov, va avea loc spectacolul dontcrybaby al trupei de teatru tânăr, Amprente, în regia Ancăi Maria Băcanu. „dontcrybaby” prezintă realitatea exact așa cum o vedem zi de zi. Adaptat după „Scufița Roșie”, surprinde revolta interioară a fiecărui personaj și tot ce se ascunde sub suprafață. O junglă urbană în care fiecare își urmărește scopul, lăsând la o parte toate principiile, fugind după nevoi și uitând astfel ce e important. Din distribuție fac parte Sabrina Lupu, Sebastian Luca, Cristian Moroșanu, Daria Bugnar, Alexandru Radu, Maria Boghian-Nistor, Andrei Coca, David Gătejel și Andrei Amitrului. La finalul reprezentației, în fața comunității, va avea loc un artist talk cu mentorul Marius Florea Vizante.

Marius-Dorin Florea e cunoscut publicului larg ca Vizante, prin aparițiile sale din teatru, film și televiziune. Cariera sa se întinde peste mai bine de 20 de ani, perioadă în care a primit numeroase distincții pentru colaborările din filme precum Restul e tăcere (2007) și Filantropica (2002), ambele în regia lui Nae Caranfil, spectacole în regia lui Vlad Massaci și parodii de la diverse programe de televiziune. În prezent este actor al Teatrului de Comedie București, unde poate fi văzut în spectacolele Numitorul comun (r. Vlad Zamfirescu, 2017) și Spiritul de familie (r. Radu Beligan, 2012).

Sabina Brândușe a încercat câte un pic din toate în cei 20 ani de când lucrează în domeniu: teatru, film, televiziune, training, chiar și coordonarea unei trupe de teatru de liceeni. A fost angajată a Teatrului Tineretului din Piatra Neamț timp de patru ani, unde a jucat în 12 spectacole. O preocupă sectorul educațional și sănătatea psiho-emoțională a oamenilor, motiv pentru care a început să se formeze și ca terapeut, finalizand în această vară un masterat în Terapie prin Teatru și Artele Spectacolului și un modul pedagogic, ambele la UNATC, București, precum și primul an, din cei patru, de formare în psihodramă.

Denis Bolborea este performer, coregraf și sound designer. Ca performer, îmbină tehnicile de dans contemporan cu bagajul acumulat din dans urban, iar în explorările personale este interesat de conexiunea dintre voce și corp. În paralel s-a dezvoltat ca solist vocal și beatboxer și a participat în diverse proiecte în care se plasează la intersecția dintre aceste roluri: grupul vocal acapella – Blue Noise, colectivul Tangaj Dance. În 2020 a lansat platforma BLIP – Beatbox & Looping International Platform, și proiectul independent KABLAT, în care utilizează live-looping și manipularea digitală a vocii.

Adolescența e momentul căutărilor. Cu cât cauți mai mult, îmbătrânești mai târziu. De asta caut, în aceste întâlniri, să regăsesc bucuria jocului, licărirea îndrăznelii, explozia descoperirii. Poate că sună pompos, așa că am s-o zic mai simplu: aș vrea să-mi reamintesc de ce iubesc joaca! Baftă tuturor!”, spune mentorul Marius Florea Vizante.

,,Consider necesară explorarea personală la orice vârstă, însă cu atât mai mult la adolescență, și mai ales în perioada pandemică. Adolescența este o perioadă de căutări, descoperiri, răzvrătiri, reinventări, iar arta facilitează aceste procese, oferind un teren propice explorării și manifestării creative a conținuturilor interioare: gânduri, emoții, trăiri, stări, căderi, puncte de vedere.Mai mult decât atât, atelierele de dezvoltare personală prin artă oferă un spațiu sigur, bazat pe deschidere, încredere, acceptare, susținere, în care liceenii retrăiesc și sentimentul de apartenență la grup, mult râvnit după o perioadă atât de lungă de izolare. De asemenea, efectul terapeutic intrinsec al artei înlesnește depășirea sănătoasă a perioadei  pandemice pe care o traversăm cu toții. Cât privește așteptările, mă debarasez de ele, nu îmi doresc să îi împovărez și eu pe tineri cu astfel de presiuni, o fac îndeajuns ceilalți adulți cu care intră în contact, însă am convingerea că își vor lua din această experiență tot ce le va fi de folos pentru etapa de formare în care se află. Ca de fiecare dată, de altfel”, povestește trainerul Sabina Brândușe.

Ideo Ideis Festivalul Național de Teatru Tânăr, cel mai mare eveniment dedicat educației alternative pentru liceeni, a început ieri cea de-a 16-a ediție. Timp de o săptămână, în perioada 9 – 15 august, comunități de liceeni din 9 orașe, vor avea parte de o experiență intensă de explorări personale, prin teatru și arte alăturate. Cele 9 trupe selectate și orașele în care Ideo Ideis ajunge în 2021 sunt: 3,14 – Buzău, A.C.T. – Bacău, ALTER EGO – Alexandria, AMPRENTE – Brașov, ART ATTACK – Sibiu, DRAMA CLUB – Botoșani, PRAF DE STELE – Constanța,  SILVER – Baia Mare și VICTORY OF ART – București.

Spectacole de teatru profesionist, proiecții de film în aer liber și street art la Alexandria. 

Alexandria va rămâne nucleul Ideo Ideis și în 2021, iar o serie de spectacole de teatru și proiecții de film vor putea fi vizionate pe durata festivalului, printre care piesele Biblioteca din Alexandria, în regia lui Bogdan Georgescu, Miorița, a trupei de teatru Auăleu din Timișoara, Aproape, în regia profesoarei Luminița Vilae, a trupei de teatru alexăndriene, Alter Ego, Libretto solitudine, în regia lui Matei Lucaci – Grunberg, spectacolul de teatru de improvizație Backstage Boys și Kit de supraviețuire de Andreea Șovan & Iulia Samson.

De asemenea, 5 filme românești vor fi proiectate în aer liber, Acasă, documentarul lui Radu Ciorniciuc, Monștri, (r. Marius Olteanu), Întregalde (r. Radu Muntean), #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac) și Poate mai trăiesc și azi (r. Tudor Cristian Jurgiu).

Iar artiștii Maria Zurbagiu, Andrei Felea și Irina Mocanu vor apropia arta contemporană de locuitorii din Alexandria, dând o nouă față clădirilor din comunitate.

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.