13 iunie 2024

Contact us

Proiectul: „Ai Carte ai Parte”

 Proiectul: „Ai Carte ai Parte”

Scopul proiectului constă in promovarea conceptului de educație prin cultură pentru descoperirea valorilor autentice, fundamentale ale limbii și literaturii romăne/culturii nationale și facilitarea accesului la actul cultural pentru elevii din clasele O-XII.

Proiectul propune organizarea unei acțiuni culturale pentru valorificarea întelepciunii populare Ai Carte ai Parte ce va motiva elevii și tinerii în procesul cunoașterii prin descoperirea valorilor autentice, fundamentale ale culturii nationale. Proiectul mai are ca scop si creerea unei dimensiuni internationale prin invitarea unor personalitati culturale marcante din Ucraina, Republica Moldova si Austria.

Educatia este un proces sinergic complex ce cuprinde o triada motivationala: familia, scoala si societatea. Sinergia ințeleaptă a sistemului educațional și cultural, va aduce plus-valoare societății romanesti de mâine prin propunerea unei alternative educationale.Propunem un model original, inovator și de excelență, în care CARTEA este personajul principal si o regăsim in toate acțiunile culturale propuse.

Grup tinta principal este generos, respectiv copii și tinerii, elevi de la clasa pregătitoare primară pănă la ciclul liceal.

Grupul tinta secundar este formati din educatori, invatatori, profesori si parinti.

Binomul scoala-familie completeaza cu prioritate actiunile culturale ca factor esential in fenomenul educational.

La eveniment vor participa personalitati marcante ale vietii culturale romanesti si internationale:

Adrian Cioroianu, Virgil Nițulescu, Geruin Tino (Viena), Sandu Grecu (Chișinău)

MARCEL IUREȘ, CRINA MATEI, MANUELA HĂRĂBOR, ALEXANDRU REPAN, MAGDA CATONE, GEORGE CUSTURĂ, MARIUS BODOCHI, CARMEN TĂNASE, MARIAN RÂLEA, TIBERIU ROTH, DINU GRIGORESCU, MIRCEA BRENCIU, VICTOR REBENGIUC –  participare special, ADRIAN CIOROIANU, IOAN AUREL POP, ANAMARIA POPA  – Teatrul Andrei Mureșanu, ANDREI CHIRIAC – Regizor de film, LAURENȚIU CIPRIAN TUDOR

De asemenea,  in cadrul proiectului, publicul se va putea intalni cu artisti a  doua teatre de notorietate din tara: TEATRUL PRINCIPAL BUCURESTI – O noapte furtunoasa de I.L. Caragiale (Distribuția GABRIEL FĂTU, MARCELOR S. COBZARIU, NICOLAE PREDICĂ, CRINA MATEI, RĂZVAN ILIE, DOINA TEODORU, ȘTEFANIA DUMITRU, IONUȚ IFTIMICIUC, Regia Teodora Cânpineanu, Producție CLANDESTIN)

Si Teatrul Dramaturgilor Români, București cu piesa “IONA”  de Marin Sorescu (Distribuția – LARI GEORGESCU, ADRIAN NOUR, LUCIAN MAXIM, Coordonare scenica – Victor Ioan Frunza)

Actiunile ce se desfasoara concomitent, pe parcursul a doua zile, in trei locatii, sunt urmatoarele:

  • CONFERINTA FESTIVA DE DESCHIDERE
  • Cartea de LECTURA
  • Cartea de DRAMATURGIE
  • Cartea de CARTIER
  • Maratonul OPINIILOR
  • Maratonul LANSARILOR DE CARTE,

Actiunile vizeaza grupul tinta principal, elevul de la clasa pregatitoare la liceu, elevul gasind solutii si oportunitati prin care se acoperă nevoia de diversificare a învăţării prin cultivarea gustului pentru lectură/spectacol de teatru, stimularea curiozității, încrederea în sine, obținerea reacţiei adecvate in procesul educational al comunității locale.

Obiectivul general al proiectului  constă în facilitarea accesului copiilor și tinerilor la consum de cultură,  stimularea participării lor la viață culturală prin furnizarea unui pachet integrat educational.

Pe de alta parte, obiectivele specifice constau in: Organizarea unei campanii de informare și promovare si organizarea unei conferinte tematice de informare si promovare a proiectului la muzeul Prima Scoala Romaneasca, sub auspiciile Academiei Romane si a Inspectoratului Scolar Judetean Brasov, in data de 13 august,  Promovarea culturii educaționale prin organizarea a 4 acțiuni tematice desfășurate in perioada 14 august 2021 in Foaierul Teatrului Sica Alexandrescu si Sala de spectacol a Centrului Cultural Reduta: Cartea de LECTURA, Cartea de DRAMATURGIE si  Maratonul LANSĂRILOR DE CARTE,  Promovarea culturii stradale ca factor de influențare a nivelului cultural stradal organizat pe Esplanada Racadau: Carte de CARTIER, in data de 14 august,  Schimbul cultural pe teme educationale in cadrul unei sesiuni imagologice, cu personalitati culturale din Austria, Ucraina si Republica Moldova, in contextul Maratonului OPINIILOR in data de 13 august.

Evenimentul este cofinantat de Primaria Municipiului Brasov.

Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.