5 decembrie 2023

Contact us

Atelier de cusături tradiționale – Perniță pentru ace

 Atelier de cusături tradiționale – Perniță pentru ace

Luna martie este aceea în care este omagiată femeia, cu tot ceea ce înseamnă ea : mamă, soție, fiică, gospodină, creatoare de frumos dar și făuritoare de obiecte lucrate manual.

Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovechi, având ca partener Comunitatea Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi organizează la Casa Junilor un atelier de cusături la care invităm domnișoarele și doamnele să sărbătorim împreună Ziua Internațională a Femeii într-un mod practic, descoperind cusăturile și motivele tradiționale românești aplicate la realizarea unui pernițe pentru ace. Motivul ales este inspirat de un ștergar din Satul Veneţia de Sus, situat la răsărit de Făgăraş, la poalele Munţilor Perşani.

Vom lucra în punct de lucru butuc – varianta simplificată pentru punctul în cruce, rezultată din dorința de a crește viteza de cusut -, pe etamină, iar apoi o vom asambla cu o bucată de filț, în tehnica feston și vom umple pernița obținută cu vatelină Tomana. Veți pleca de la noi nu numai cu ceea ce ați învățat să faceți dar și cu plăcerea realizării lucrului manual și aceea de a îl putea utiliza.

Din partea noastră veți primi modelul de cusut, în format tipărit, bucățile de etamină – surfilată, ca să nu se destrame – și de filț necesare, fir roșu și alb de Tălmaciu, pentru cusut precum și șnurul agățător, împletit cu croșeta, adică toate materialele necesare pentru confecționarea unei pernițe.

Comunitatea Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi își dorește să aducă un aport la transmiterea și păstrarea în timp a motivelor tradiționale românești, săsești și ungurești din zona în care traim și a fost creată de Antonela Lungu și Melinda Puskás.

Atelierul se adresează persoanelor cu vârsta de peste 12 ani. Taxa de participare: 30 lei. Pentru înscrieri, vă rugăm să ne scrieți un mesaj cu titlul „Inscriere atelier pernita”, care să conțină datele dumneavostră de contact, pe adresa: antonelalungu@yahoo.com. Veți primi un mesaj de confirmare a participării.
Vă așteptăm!

VIA:https://www.facebook.com/events/1874838362762144/

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.